Zorgmedewerkers: ’Van applaus kun je niet eten of je hypotheek betalen’

Zorgverleners komen na de slopende eerste coronapiek massaal in actie. „De maat is vol, de grens bereikt. In de zorg lopen we gewoon zo ver achter in salaris.” De landelijk actie is online gestart met de lancering van het ’Manifest voor de zorg’ .

We zijn boos en willen de straat op. De actie krijgt meteen enorme steun. „Van verpleegkundigen en kraamzorg tot verpleeghuiszorg en thuiszorg; iedereen haakt aan”, zegt mede-initiatiefnemer Tanneke Goverse, OK-verpleegkundige van de Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar.Alle waardering, lof en applaus voor de zorg noemt ze ’super lief’. „Maar van applaus kun je geen boodschappen doen, kan je gezin niet eten en je betaalt er de hypotheek niet mee”, zegt Goverse, kostwinnaar en alleenstaande moeder van vier kinderen.
„Rutte roept dat we helden zijn, maar dat voel ik me niet. We zijn opgeleide professionals die keihard werken. Schouders eronder. We strijden allemaal, niet alleen de verpleegkundigen op de ic. Maar als mensen in de supermarkt dan geen afstand houden, denk ik: waarom klappen jullie nog?”

Geen griepje
De coronacrisis hakte er ook bij verpleegkundige Tanneke Goverse in. „Mijn dochter riep: ’Mama ik wil je niet kwijt!’ ’Het is mijn werk, ik let goed op’, zei ik dan. Maar ik ben wel bang geweest. Ik ben ook mantelzorger van mijn ouders. Als je ziet hoeveel schade dit virus aanricht. Het is echt niet zomaar een griepje.”
De onvrede op de werkvloer is groot, merken de actievoerders. „Het leeft enorm in de hele zorg, met 1,4 miljoen medewerkers. We zijn het helemaal zat. Er moet echt wat gebeuren. Het kan toch niet zo zijn dat een docent veel meer verdient dan een operatie-assistent?”
„Het gaat echt niet alleen om die boterham, we willen gewoon zorg leveren!”, benadrukt Goverse. „De zorgverzekeraars hebben veel te veel macht en leggen allerlei regels op. Het slaat helemaal door, het moet om handen aan het bed gaan.”

Coronabonus

Lees hier verder..

(Bron: Mediahuis regiokranten – LD)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.