Weer een coronapersconferentie, donderdagavond 6 aug. 19.00 uur, bord op schoot

Donderdagavond 19.00 uur, bord op schoot. De persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, waarbij de bewindslieden een update geven over het coronavirus in Nederland en maatregelen aankondigen of juist terugdraaien, is terug.

Of dit een hele nieuwe reeks wekelijkse persconferenties inluidt, zoals van 9 maart tot 3 juni, is afwachten. Vooralsnog lijkt het te gaan om één ingelaste persconferentie, ingegeven door het oplopende aantal besmettingen en politieke druk om het kabinet daarom eerder terug te laten keren van reces. Wat kunnen we verwachten?

Schrappen introductieweken
De synopsis die de Rijksvoorlichtingsdienst geeft is niet heel concreet. Rutte en De Jonge zullen de algemene situatie “duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio’s en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen”. Toch is er al wel wat informatie gelekt.

Het belangrijkste is dat er nieuwe maatregelen lijken te komen, zoals het schrappen van de introductieweken voor studenten van het hbo en universiteiten. Het kabinet denkt dat de bestaande maatregelen zoals 1,5 meter afstand houden, niet te handhaven zijn tijdens de introductieweken, zo melden Haagse bronnen aan de NOS.

Daarbij komt dat procentueel gezien de meeste nieuwe besmettingen zich voordoen bij 20- tot 29-jarigen en studentensteden Amsterdam en Rotterdam de belangrijkste nieuwe coronahaarden zijn. De GGD’s zien de introductieweken dan ook als groot risico voor het verder verspreiden van het virus.

Het RIVM spreekt zorgen uit over de toename van het aantal besmettingen bij jongeren..

Lees hier het artikel verder op NOS.nl..

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.