Wanneer luwt de derde golf?

De ziekenhuizen liggen vol, dus de terrassen blijven langer leeg. Nu de nieuwe besmettingen zelfs weer oplopen, had het kabinet weinig keus. Maar waar blijft het licht aan het eind van de tunnel? Het antwoord lijkt toch bij de vaccinatie te liggen. Ondanks alles begint die flink te versnellen.

Dinsdag meldde Sleutelstad een kleine, maar opvallende piek in sterfgevallen door corona in de regio. Die viel al te vrezen, want in maart was het aantal ziekenhuisopnames bijna verdubbeld en daarna liep ook de intensive care snel vol.

Hoe nijpend het op de ic’s is, lieten we deze week twee keer zien. LUMC-verpleegkundige Bastiaan Velsel deed verslag over de werkvloer. En hoogleraar Evert jonge legde uit dat het ziekenhuis een verdere toename van coronapatiënten niet aan zou kunnen, met alle dramatische gevolgen van dien.

Supertanker
Lastig is dat Covid-19 zo sluipend verloopt. Wie besmet raakt, merkt daar eerst weinig van. En wie op de ic belandt doet dat vaak pas na drie weken, als plots de benauwdheid of trombose toeslaat.

Om een medische crisis te voorkomen, moeten we denken als de stuurman van een supertanker. Dus: heel ver vooruit kijken. Want als vandaag de besmettingen gaan dalen, zien de ic’s de stroom patiënten pas na drie weken krimpen. En voordat er bedden vrij komen, is er een maand voorbij.

Ook het omgekeerde geldt: als er nu te veel versoepeld wordt, blijkt dat pas over een week uit de cijfers. Een nieuwe piek in de ziekenhuisopnames is dan niet meer te voorkomen. Het drama zal nog weken maand voortduren en er zullen opnieuw meer patiënten sterven of langdurig zware klachten houden.

Lees dit artikel verder op Sleutelstad..

(Foto SOS)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.