Wachttijd voor een coronatest drie dagen

Ook krapte bij GGD Hollands Midden: wachttijd voor een coronatest drie dagen. Als gevolg van de krapte in de testcapaciteit is de wachttijd voor mensen die niet in de zorg werken bij de GGD Hollands Midden opgelopen naar drie dagen. “Nu bellen, is donderdag een afspraak’’, zei een woordvoerster maandagmiddag.
Voor zorgmedewerkers is het streven om ze binnen 48 uur aan een test te helpen. Binnen 24 uur weten ze of ze de corona hebben, althans ook dat is het streven.
Hoewel er een voorrangsregeling komt voor medewerkers in de zorg en het onderwijs, was deze regeling er in Hollands Midden al voor de zorg. ,,We hebben sinds 1 juni twee momenten per dag van 1,5 uur in Leiderdorp en in Gouda waarop zorgpersoneel kan worden getest’’, zegt een woordvoerster. Wanneer ook het onderwijs met voorrang kan worden getest, is nog niet bekend. ,,Dit moet nog vorm krijgen.’’

De GGD Hollands Midden loopt net als andere GGD’s in het land op dit moment aan tegen een krapte in de testcapaciteit. Capaciteit om een test af te nemen is er genoeg, aldus de woordvoerster. ,,Maar op last van de minister houden wij onze capaciteit stabiel totdat de labs weer meer tests aankunnen en er genoeg materiaal op de labs voorradig is.’’

4380 tests
Afgelopen week nam de GGD Hollands Midden 4380 tests af, ongeveer 500 meer dan een week eerder. Hoeveel het er zouden zijn, als iedereen die belt meteen terecht kan, weet de woordvoerster niet. De telefoontjes komen binnen bij een landelijk callcenter. Daar worden afspraken ingepland. Ze weet alleen dat de wachttijd inmiddels drie dagen is.

Minister de Jonge heeft afspraken gemaakt met Duitse en Belgische labs om de testcapaciteit op te voeren. Nu kunnen landelijk maximaal 30.000 mensen dagelijks worden getest. Eind deze maand moeten dat er 50.000 zijn en eind oktober 70.000. Afgaande op wat de minister zegt, hoopt de GGD dat ze eind deze maand meer tests kan doen, waardoor de wachttijd afneemt.

(Bron: Marieta Kroft – mediahuis Leidsch Dagblad)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.