Veertig Nederlanders willen zich met coronavirus laten besmetten

Ruim veertig Nederlanders hebben zich aangemeld om zich vrijwillig te laten besmetten met het coronavirus. Met duizenden anderen willen ze op die manier de ontwikkeling van een vaccin versnellen. Het is een gevaarlijke en omstreden methode om proefvaccins sneller op de markt te krijgen.

Andrew Dasselaar, schrijver en journalist, zou een paar jaar geleden nog volop in de risicogroep hebben gezeten voor corona. Hij woog 154 kilo (foto links). Toen realiseerde hij zich dat rottige gevoelens iets anders zijn dan honger. Hij loste de achterliggende psychologische problemen op, verloor zeventig kilo en loopt nu ultramarathons. En hij durft het risico aan om zich met een neusspray of injectie te laten infecteren met covid-19 in naam van de wetenschap.

Dasselaar (foto rechts) meldde zich aan bij 1DaySooner, een Amerikaans programma van verschillende universiteiten dat in contact staat met vooral Amerikaanse vaccinontwikkelaars. Bedoeling is een groep van tienduizenden vrijwilligers klaar te hebben staan, zodra er groen licht komt voor dit soort ongebruikelijke klinische tests.

Een vaccin bouwen duurt lang. De ontwikkelaars willen elke kans aangrijpen om het proces te versnellen. Inmiddels worden al zeven typen vaccins op mensen getest en nog ruim tachtig andere ontwikkelaars zijn bijna zover. Maar testen met mensen wordt steeds lastiger nu het virus op z’n retour lijkt. Ook proefpersonen moeten anderhalve meter afstand houden. Dat betekent dat de kans niet zo groot meer is dat proefpersonen spontaan aan het virus worden blootgesteld. Fijn voor hen, maar daardoor duurt het veel langer voor de onderzoekers kunnen concluderen of hun middel werkt of niet. Dat de besmettingsaantallen afnemen, is voor de geleerden frustrerend, gaf ook directeur Adrian Hill van een Britse vaccininstituut toe. Hoe beter de samenleving zich houdt aan ’sociale onthouding’, hoe langer het duurt voor er een vaccin op de markt is.

(Bron: Silvan Schoonhoven, Leidsch Dagblad)

Foto’s: Andrew Dasselaar voor en na het afvallen: www.thetraveler.nl

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.