Vaccinatie kwetsbare ouderen eerder van start

De vaccinatie van verpleeghuisbewoners kan maandag 18 januari al starten. En vanaf half februari zijn thuiswonende ouderen aan de beurt, te beginnen met de oudsten.

Met dat verrassende nieuws kwam minister Hugo de Jonge dinsdagavond bij de persconferentie over de verlengde lockdown. Tot nu toe leek de vaccinatie van kwetsbare ouderen pas later te beginnen, omdat bestuurders het nu beschikbare ‘diepvriesvaccin’ van Pfizer lastig hanteerbaar vonden voor distributie naar verpleeghuizen.

Hoge bescherming
De koerswijziging kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Maandag kwam de Gezondheidsraad voor de vierde keer met het advies om kwetsbare ouderen bij de vaccinatie de hoogste prioriteit te geven. En juist het vaccin van Pfizer blijkt dan medisch gezien zeer geschikt: het biedt deze groep ouderen een onverwacht hoge bescherming.

Die effectiviteit van meer dan 90 procent vindt de Gezondheidsraad belangrijker dan de praktische bezwaren die tot nu toe gehanteerd zijn. Na ontdooiing blijft ook het Pfizer-vaccin nog zeker vier dagen goed – genoeg tijd om het in kleinere hoeveelheden bij de artsen te krijgen die de ouderen moeten vaccineren.

Veel sterfte
In de ouderenzorg wordt opgelucht ademgehaald. Want al sinds twee weken zijn er meer verpleeg- en verzorgingstehuizen met coronabesmettingen dan tijdens de top van de eerste coronagolf, in de lente. En de sterfte aan de ziekte Covid-19 bereikte afgelopen week een nieuwe piek, met landelijk meer dan 700 doden. Dit betreft vooral kwetsbare ouderen,

Ook de GGD-regio Hollands Midden telt de laatste weken veel coronadoden. De laatste twee weken ging het om 39 en 29 sterfgevallen, waarvan zeven en zes in de Leidse regio. Maar deze week gaat het alweer harder, met na twee dagen al vijftien doden in de GGD-regio, waarvan één in Leiden en vier in Oegstgeest. Elke week eerder dat de ouderen gevaccineerd zijn, kan zulke sterfgevallen door corona helpen voorkomen.

Slechts enkele
Het vaccineren van ouderen begint maandag in slechts enkele verpleeghuizen. De Jonge sprak over een tientallen – terwijl Nederland zo’n 1.500 van zulke huizen telt. Of daar ook tehuizen in de Leidse regio bij zitten, is nu nog niet duidelijk. En het zal zeker nog even duren voordat alle 110.000 bewoners van verpleeg- én verzorgingstehuizen gevaccineerd zijn.

Lees dit artikel verder op Sleutelstad..

(Bron: Nieuwsbrief Sleutelstad)
(Foto SOS van TV-shot persconf.)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.