Stijging besmettingen in Leiden en regio

In onze regio is de laatste dagen weer een recordaantal nieuwe besmettingen met het coronavirus geteld. De ziekenhuizen in de Regio West hebben daarom ‘fase rood’ ingesteld. De reguliere zorg wordt verder afgeschaald. Dat geldt ook voor de ziekenhuizen in Leiden en Leiderdorp.

Dat de druk op de ziekenhuizen zou toenemen, werd wel verwacht. Gisteren nog legde de Leidse epidemioloog Frits Rosendaal aan Sleutelstad uit dat dit onvermijdelijk was. Ook als er deze week geen nieuwe besmettingen bij zouden komen, zou de stroom patiënten nog een tijd doorgaan. En omdat patiënten niet dezelfde dag weer gezond vertrekken, voorspelde hij een stuwmeer van zeker 2500 Covid-patiënten in de ziekenhuizen. En dat kunnen er volgens hem ook 5000 worden.

Afgeschaald
Maar de ziekenhuizen in Regio West melden vandaag dat de stroom Covid-patiënten ‘sneller dan verwacht’ is toegenomen. Er dreigt een acuut ruimtegebrek op verpleegafdelingen. Nu al worden regelmatig patiënten verplaatst naar ziekenhuizen buiten de regio. Maar dat blijkt niet genoeg.

Daarom wordt nu zeker 60 procent van de uitstelbare zorg afgeschaald. Dat betekent dat toch weer veel patiënten zullen moeten wachten op een operatie of andere behandeling. Het Haagse Bronovoziekenhuis sluit zelfs de OK en alle verpleegafdelingen om ruimte te maken voor coronapatiënten.

Grillig
Intussen laat het aantal nieuw getelde besmettingen tegenstrijdige signalen zien. Landelijk lijkt er de laatste dagen sprake van een lichte afvlakking van die aantallen. De bijna 8.000 gevallen die het RIVM vandaag meldt zijn wel een record, maar de stijging is minder fel dan vorige week. De cijfers zijn nu in dertien dagen verdubbeld, terwijl die verdubbeling eerder maar tien dagen kostte.

In de Leidse regio en de grotere GGD-regio Hollands Midden is zo’n afvlakking nog niet te zien.

Lees het artikel verder op Sleutelstad..

(Bron: Nieuwsbrief Sleutelstad)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.