Seinen blijven op rood

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week weer iets gedaald. In de Leidse regio daalde het aantal besmettingen zelfs met zo’n 25 procent. En er zijn nieuwe leeuwen en beren op de weg – zoals de komst van de Engelse virusvariant.

Maar de druk op de zorg blijft ook in onze regio hoog.  Vlak voor de kerst werden er landelijk nog zo’n 11.000 nieuwe besmettingen per dag geteld. Gisteren waren het er ruim 6.600, veertig procent minder dan toen. In de Leidse regio zijn de cijfers zelfs in twee weken gehalveerd en worden er per inwoner twee keer zo weinig nieuwe gevallen geteld als landelijk.

Niet genoeg
De daling lijkt goed nieuws. Maar het kabinet liet er de laatste dagen geen misverstand over bestaan dat het niet genoeg is. Veel seinen staan nog op rood. Sterftecijfers breken records, ziekenhuizen komen handen tekort. Bovendien wint de Engelse variant terrein in ons land. Omdat die besmettelijker is, wordt gevreesd dat de cijfers weer snel gaan oplopen.

Het is daarom nu al zeker dat de lockdown na 19 januari nog drie weken verlengd wordt. Winkels, horeca en middelbare scholen blijven dan nog dicht. Alleen voor de basisscholen komt er misschien een versoepeling. Het Outbreak Management Team (OMT) vertrouwt de situatie nog niet, omdat er nu veel minder mensen getest worden dan half december.

Hebben er echt minder mensen klachten, of hadden mensen in de kerstvakantie minder zin om zich te laten testen? Dat laatste wordt gevreesd, want het percentage positieve tests bij degenen die wél komen ligt met zo’n 12 procent nog steeds erg hoog.

Verpleeghuizen
Behalve naar het aantal besmettingen kijken kabinet en OMT ook steeds naar de situatie in de zorg. En die is niet gunstig. In de ziekenhuizen werd afgelopen dinsdag nog een winterrecord van 2.890 bezette bedden gevestigd (waarvan 731 op de IC). Daarna zijn de cijfers gaan dalen, maar met 2.561 patiënten, waarvan 711 op de IC, is de druk nog steeds zeer hoog. Veel reguliere zorg blijft uitgesteld worden.

In de verpleeghuizen is de situatie minstens zo ernstig. De laatste dagen schommelt het aantal tehuizen met één of meer besmettingen net boven de 860 en dat is nog hoger dan de 828 besmette huizen tijdens de korte piek van de eerste coronagolf, in april.

Lees verder op Sleutelstad

(Bron: Nieuwsbrief Sleutelstad)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.