Er mag meer, maar alles op anderhalve meter

Op de voorlopig laatste persconferentie over de coronacrisis heeft het kabinet nieuwe versoepelingen bekendgemaakt. Onder meer in het openbaar vervoer kan er vanaf 1 juli veel meer dan nu – ook de regels voor bijeenkomsten in binnen- en buitenlucht worden aanzienlijk verlicht.

Premier Rutte: “En dat hebben we aan onszelf te danken. Dat we dit nu kunnen, is een enorm compliment van 17 miljoen Nederlanders aan 17 miljoen Nederlanders. We hebben het echt verdomd goed gedaan.”
Een regel blijft zoals hij is, en premier Rutte benadrukte dat meermaals: houd anderhalve meter afstand.

Rutte kwam ook direct met uitzonderingen. Zo hoeven jongeren tot 18 jaar onderling geen afstand te houden. Wel moeten ze op afstand blijven van volwassenen; kinderen tot 12 jaar hoeven dat niet te doen. “Voor jongeren zijn de risico’s veel en veel kleiner”, zei de premier. “Daar loop je echt weinig risico als je die anderhalve meter niet toepast.” Ook voor sporters, acteurs en andere contactberoepen komen er uitzonderingen.

Alle versoepelingen, met de mitsen en maren die erbij horen, zette de NOS hieronder op een rij:

Lees verder op NOS.nl

&&&

Rutte vanavond met nieuwe versoepelingen (24 juni)

Vanavond om 19.00 uur geeft het kabinet weer een persconferentie over de nieuwe versoepelingen en aanvullende coronamaatregelen.
Een aantal versoepelingen is al uitgelekt.

Het gaat om de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT), die het kabinet doorgaans overneemt.
Volgens bronnen in Den Haag zijn dit de hoofdpunten:

Meer bezoekers bijeenkomsten
Zolang mensen onderling anderhalve meter afstand kunnen houden, geldt vanaf 1 juli geen maximumaantal bezoekers meer voor bijeenkomsten. Voorwaarde is wel dat deelnemers van tevoren wordt gevraagd of ze symptomen van covid-19 vertonen, de zogenoemde triage.
Voor bijeenkomsten zonder triage blijft wel een limiet gelden. Binnen maximaal 100 mensen en in de buitenlucht 250. Voor alle bijeenkomsten wordt reserveren verplicht.
Momenteel mogen er maximaal 30 personen naar de bioscoop, kerk of het theater. Het voornemen was om dit aantal volgende week voor binnenbijenkomsten te verhogen tot 100, maar volgens bronnen wil het kabinet meer personen toestaan.

Festivals?
Voor buitenevenementen zou de verwachte versoepeling kunnen betekenen dat er bijvoorbeeld weer kermissen en festivals mogelijk zijn vanaf 1 juli. Voor grote evenementen is het wel afhankelijk van de afweging of een gemeente een vergunning verleent. Organisatoren moeten eerst aantonen dat ze voldoen aan alle eisen omtrent de coronamaatregelen.
Volgens de bronnen is het niet de bedoeling dat er gelijk grote popfestivals worden gehouden. Een concert in een park zou wel weer moeten kunnen. Vanavond wordt hier meer duidelijk over.

Voetbalwedstrijden
Vanaf 1 september is onder voorwaarden weer publiek welkom bij wedstrijden in het betaald voetbal. Vanzelfsprekend geldt de anderhalvemeterregel, van binnenkomst tot vertrek. Ook zijn spreekkoren niet toegestaan om de kans op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. “De uitwerking is dus erg lastig”, zegt politiek verslaggever Ron Fresen.
Verder valt er vanavond een definitief besluit over de heropening op 1 juli van sportscholen, kantines, casino’s en sauna’s.

Middelbare scholen na de zomer weer helemaal open
Middelbare scholen kunnen na de zomervakantie weer helemaal open, dat melden Haagse bronnen maandag. Voorwaarde is wel dat scholen hygiënemaatregelen treffen en dat voor die tijd het coronavirus niet is opgelaaid. De middelbare scholen zijn al sinds 2 juni gedeeltelijk open.

Het is overigens de voorlopig laatste ‘coronapersconferentie’.

(Bron: NOS.nl)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.