RIVM-experts: ‘Risico op vakantie in Frankrijk niet groter dan in Nederland’

Over ruim een maand beginnen de eerste schoolvakanties. Maar het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of Nederlanders dan weer gewoon op vakantie kunnen naar het buitenland, zei premier Rutte deze week. Volgende week moet daarover meer duidelijkheid komen.

Bij het RIVM zien ze, naast enkele praktische bezwaren, geen grote risico’s als het gaat om reizen naar landen waar ze net als Nederland weinig besmettingen hebben. Het gaat vooral om het gedrag van Nederlanders op vakantie. “Je moet je aanpassen aan de regels die daar heersen, en je houden aan de Nederlandse regels”, zeggen hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen.

De NOS sprak met hen over verschillen tussen vakantielanden. En over de mogelijkheid om besmet te worden door kleine druppeltjes die lang blijven zweven; de zogeheten aerosolen waar het deze week veel over ging.

In Frankrijk gaat de grens weer open voor toeristen. Is er iets op tegen om te reizen naar landen met minder of net zoveel besmettingen als Nederland?
Wallinga: “Als je gewoon kijkt wat de kans op besmetting is, dan zal dat weinig uitmaken in Nederland of in Frankrijk. De algemene regel is: het is goed om drukte te vermijden en afstand te houden. Dat is het punt bij vakanties: je zit lange tijd bij elkaar in een auto, bus of vliegtuig.”

Wat is het theoretisch risico? Is het riskant om naar het buitenland te reizen?
Wallinga: “Volgens mij niet. Er is wel een praktisch probleem: als je toch onverhoopt een infectie krijgt, en je zit in Frankrijk, dan moet daar de contactopsporing worden gedaan. En misschien zitten die contacten wel weer in Nederland.”

Is het daarbij belangrijk dat in de landen waar naartoe gereisd wordt dezelfde maatregelen gelden als Nederland?
Van Dissel: “In Zweden wordt een echt ander beleid gevolgd. Daar is misschien meer onzekerheid of de infectie in dezelfde mate onder controle is als in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Ik denk dat het vooral om praktische punten gaat. Naast vervoer ook het verblijf: zit je in een huis of op de camping? Wat je doet: ben je vooral binnen of buiten? Maar de essentie blijft dat je dezelfde regels aanhoudt als in Nederland, plus eventueel de aanpassingen. Dat als Spanje of Duitsland aangeven dat je in de supermarkt ook een mondkapje moet dragen, en een Hollander zegt: ‘Ik kom uit Holland, voor mij geldt dat niet’. Daar kan hij een probleem mee krijgen.”

Frankrijk is dus logischer om heen te gaan dan Zweden?

Lees hier verder op NOS.nl

(Foto NOS: Jaap van Dissel en Jacco Wallinga)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.