Reguliere zorg opnieuw afgeschaald door corona: ‘Voorspellingen die je niet wilt zien’

De vaccins tegen het coronavirus zorgen voor licht aan het einde van de tunnel, maar tot die tijd wordt het voor de ziekenhuizen nog een spannende periode.

“We krijgen voorspellingen over het aantal coronapatiënten die je eigenlijk niet wilt”, bereidt Martin Schalij van het ROAZ zich voor. “Over twee tot drie weken zitten we weer met net zo’n hoge piek als in oktober en november.”

“Dat baart ons uiteraard veel zorgen”, zegt de bestuurder van het LUMC, die ook voorzitter is van het regionaal overleg tussen de ziekenhuizen (ROAZ), tegenover mediapartner Omroep West. “Het is ook een rare situatie, want vorige keer kwam de piek heel snel en nam hij ook snel weer af. Nu zitten we al weken in een langzaam stijgende lijn.”

Met als gevolg dat de ziekenhuizen de reguliere zorg weer aan het afbouwen zijn. “Het is een soort waterbed. Als we veel corona hebben, dan hebben we niet de ruimte om mensen ook nog aan hun hart te opereren”, zo legt Schalij uit. “We zijn daarom de reguliere zorg al weer aan het afschalen. Het operatieprogramma voor volgende week is kleiner dan dat van deze week, en dat was al weer minder dan vorige week. Het is echt heel vervelend dat mensen hun heupoperatie opnieuw uit moeten stellen.”

Scenario’s
Schalij kan niet voorspellen hoeveel mensen er uiteindelijk in het ziekenhuis zullen komen. “Er zijn verschillende scenario’s, waardoor we niet weten hoe de situatie er over een paar weken echt uit uit zal zien. Elke week neemt het aantal patiënten weer wat toe, maar de laatste dagen gaat het weer wat harder. We merken dat het voor mensen steeds moeilijker wordt om zich aan de afspraken te blijven houden.”

Lees het artikel verder op Sleutelstad..

(Bron: Sleutelstad, foto Google streetview)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.