Pauze in onderzoek is niet einde verhaal voor coronavaccin Oxford

Dat farmaceut AstraZeneca het onderzoek naar een mogelijk coronavaccin op een laag pitje zet, wil absoluut niet het einde van het project betekenen.

Dat zegt Teun van Gelder, hoogleraar geneesmiddelontdekking en -ontwikkeling bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Dit lijkt me niet einde verhaal. Ongeveer 30.000 mensen hebben het middel toegediend gekregen, bij één van hen is nu een mogelijke bijwerking geconstateerd. Nu zullen ze intensief kijken of dit gerelateerd is aan het vaccin”, aldus Van Gelder.

Want dat de proefpersoon ziek is geworden door het potentiële vaccin, is nog helemaal niet zeker. Volgens de krant The New York Times heeft de man of vrouw last gekregen van myelitis transversa, een ontsteking aan het ruggenmerg. Van Gelder: „Er zijn zeker andere manieren waarop je zoiets zou kunnen krijgen. Het kan toeval zijn, dat de diagnose nu naar boven komt en dat het niets met het vaccin te maken heeft. Als je 30.000 mensen onderzoekt, zullen zich altijd ziektes voordoen die normaal gesproken ook kunnen gebeuren. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook griep of een hartinfarct krijgen. Het is wel belangrijk om uit te zoeken of het iets met de toediening van het vaccin te maken heeft.”

Lees ook: Farmaceut Johnson & Johnson test in Leiden ontwikkeld coronavaccin ook op Nederlanders

AstraZeneca dient het mogelijke vaccin voorlopig niet toe aan nieuwe proefpersonen. Het onderzoek ligt niet helemaal stil, want onderzoekers blijven de mensen volgen die het middel al wel hebben gekregen. Volgens Van Gelder betekent de pauze zeker een vertraging van enkele weken.

Van Gelder is bang dat het nieuws mensen banger maakt voor een vaccin. „Iedereen zit met smart op een coronavaccin te wachten, en dit vaccin lijkt veelbelovend te zijn. Het zou verkeerd zijn om je nu af te vragen of zo’n vaccin wel veilig is. Ik denk eerder dat je moet concluderen dat de bewaking van de veiligheid in dit onderzoek heel goed is. Maar ik vrees dat veel mensen zullen denken: zie je wel, er is iets met het vaccin, we moeten terughoudend zijn. En dat is niet terecht. Vaccinaties zijn een groot goed.”

Lees het artikel verder in Leidsch Dagblad..

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.