Ook in Leidse regio gunstige coronacijfers ‘maar nog wel zorgen’

De besmettingscijfers dalen en in de ziekenhuizen worden minder bedden bezet. Tegelijkertijd worden steeds meer mensen gevaccineerd. Dat blijkt uit de coronacijfers van afgelopen week. Zowel landelijk als in onze regio gaat het de goede kant op, al zijn er bij de GGD nog wel zorgen.

Afgelopen dinsdag stelde het kabinet de komende week nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen in het vooruitzicht. Binnensporten en bezoek aan speeltuin en dierentuin zou weer toegestaan worden en de terrassen zouden langer open mogen. Maar een voorwaarde was dan wel, dat eerst het wekelijkse aantal ziekenhuisopnames met 20 procent omlaag zou gaan.

De kans wordt steeds groter dat die 20 procent daling gehaald wordt. En wat minstens zo belangrijk is: ook het aantal nieuwe besmettingen blijft hard dalen, zodat het aantal opnames in het ziekenhuis hierna verder omlaag kan blijven gaan.

Trendbreuk
Tot vorige weekend zag het er nog niet goed uit met de coronacijfers. Het wekelijkse aantal nieuwe besmettingen lag ruim boven de 250 per honderdduizend inwoners. Daardoor bleef de situatie landelijk voor de achtste week ‘zeer ernstig’. Dat gold landelijk, maar ook voor de GGD-regio Hollands Midden én voor Leiden.

Sinds enkele dagen is er een heuse trendbreuk te zien. Landelijk zijn er deze week een kwart minder nieuwe besmettingen en ook in de regio is er een daling van zo’n twintig procent. In Leiden en Leiderdorp valt de daling nog wel tegen (min negen en min één procent). Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude en ook Katwijk laten daarentegen dalingen van 40 tot 50 procent zien.

Adders
Ook de piek in de ziekenhuisopnames lijkt nu duidelijk voorbij. Twee weken terug werden er dagelijks nog gemiddeld 266 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, deze week ligt dat aantal onder de 200. En de laatste drie dagen waren het er gemiddeld maar 152. Daarmee lijkt de twintig procent daling die het OMT begin mei eiste, wel gehaald te worden.

Ook in de GGD-regio Hollands Midden ging het aantal ziekenhuisopnames eindelijk goed naar beneden. Wekenlang schommelde dat aantal rond de tachtig per week, deze week worden het er waarschijnlijk een kwart minder. Ook n Leiden en directe omgeving is de piek van 23 opnames, twee weken geleden, achter de rug. Deze week wordt de helft van dat aantal verwacht.

Er zitten nog wel adders onder het gras. Zo blijft de druk op de ic’s hoog. In drie weken is het aantal coronapatiënten daar wel iets gezakt (van 841 naar 710, een daling van vijftien procent), maar het aantal ic-opnames blijft met 34 patiënten per dag boven de norm van “zeer ernstig” die op 27 ligt. Tegelijk blijft het aantal nieuwe besmettingen in Nederland internationaal gezien hoog.

Koningsdagclusters

Lees verder op Sleutelstad..

(Bron: Nieuwsbrief Sleutelstad)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.