Nieuwe testdetails voeden optimisme over Leids vaccin

Het optimisme over het coronavaccin van het Leidse bedrijf Janssen Vaccines heeft een extra boost gekregen. Een wetenschappelijk artikel over testresultaten van afgelopen zomer onthult nieuwe details over de gunstige immuunrespons die het vaccin opleverde. Ook bij 65-plussers lijkt het goed te werken.

Het in Leiden ontwikkelde vaccin loopt niet voorop in de mondiale race die werkende vaccins tegen het coronavirus moet opleveren. In Europa en de VS zijn vanaf februari drie andere vaccins beschikbaar, terwijl dat van Janssen pas vanaf eind maart wordt verwacht.

Toch geldt het vaccin als veelbelovend. Het heeft geen diepvriesopslag nodig én Janssen is de enige fabrikant die zegt dat je al na één prik een goede bescherming hebt. Dat kan straks voor een flinke versnelling van de vaccinaties zorgen. Nederland heeft bij moederbedrijf Johnson & Johnson 11,3 miljoen doses van het spul besteld – genoeg om driekwart van de bevolking boven de twaalf jaar te vaccineren.

Elk snippertje
Of het Leidse vaccin echt effectief en veilig genoeg is, wordt pas over enkele weken duidelijk als de resultaten van de grote internationale vaccinproef van afgelopen najaar bekend worden. Pakken die gunstig uit, dan kan in Europa en de VS snel de officiële goedkeuringsaanvraag volgen.

Vooruitlopend op die definitieve resultaten laat het bedrijf de laatste maanden weinig los. Dus zoeken media naar ieder snippertje informatie dat – vaak indirect – naar buiten komt. Maar deze keer biedt een officiële wetenschappelijke publicatie dus wat houvast.

Het artikel in het gerenommeerde New England Journal of Medicine, is geschreven door een grote groep Leidse onderzoekers, in samenwerking met collega’s van universiteiten én het Amerikaanse moederbedrijf. En het bevat inderdaad hoopvolle details.

Lees het artikel verder op Sleutelstad..

(Bron: Nieuwsbrief Sleutelstad)

(Foto: Google streetview)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.