Daling Leidse coronaboetes

De Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (boa’s) van de gemeente Leiden schrijven beduidend minder boetes dan aan het begin van de coronacrisis. Tot 1 juni schreven de Leidse boa’s gemiddeld 23 boetes per week uit voor corona-overtredingen.

Na 1 juni daalde het aantal uitgeschreven boetes spectaculair. Nu zijn dat er nog maar gemiddeld twee per week.

“De verantwoordelijkheid voor de 1,5 meter afstand ligt nu vooral bij de mensen zelf”, zegt een woordvoerster van de gemeente. “We zijn terughoudend in het bekeuren, ook omdat in bepaalde gevallen de versoepeling van maatregelen onduidelijkheid met zich meebrengt. We kiezen ervoor vooral met mensen hierover in gesprek te gaan of te waarschuwen. Vaak is dit al voldoende effectief om de gewenste gedragsverandering te bereiken. Er is verder vanuit de gemeente goed contact met horeca en de ondernemers over de te nemen maatregelen.”

Volgens de BOA-bond wordt het steeds moeilijker omdat ze stuiten op agressie en grote groepen die zich niet aan de regels houden. In het algemeen worden de coronaregels steeds massaler genegeerd. De verschillen tussen de diverse steden maakt het optreden van de handhavers er volgens de BOA-bond ook niet makkelijker op.

(Bron: mediahuis – Annalaura Molducci Leidsch Dagblad)

(Foto: archief NRC)

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.