Leids vaccin blijft veelbelovend

De praktijktests naar de beschermende werking van het Leidse coronavaccin gaan een nieuwe fase in. Naast het grote lopende onderzoek naar het effect van één enkele dosis van het vaccin is nu een studie gestart waarin proefpersonen twee keer een vaccinprik krijgen.

De vraag is of mensen na een tweede dosis extra lang immuun blijven tegen het virus.
Dat heeft Johnson & Johnson (JnJ), het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen Vaccines, bekendgemaakt. Aan de nieuwe vaccinstudie gaan in totaal 30.000 proefpersonen meedoen, verspreid over negen landen op vijf continenten. Europa krijgt daarin een flink aandeel, met proefpersonen in Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

IJskoud
De uitbreiding van het onderzoek naar het Leidse vaccin komt na een week waarin twee andere vaccins, van Pfizer en Moderna, wereldwijd de voorpagina’s haalden. Uit de eerste resultaten van praktijktests bleek dat beide middelen bij onverwacht veel proefpersonen effectief waren. Ze bleken in 90 en 94 procent van de gevallen bescherming te bieden tegen het coronavirus.
Maar de race is nog niet gelopen. Er wordt nog gewacht op resultaten bij meer proefpersonen; het is nog niet zeker hoe lang deze vaccins bescherming blijven bieden. En bovendien hebben ze een zwak punt: ze moeten ijskoud bewaard worden.

Bij het vaccin van Moderna is dat probleem nog te overzien: het blijft een maand goed in de koelkast en een half jaar bij min 20 graden. Maar voor het middel van Pfizer zijn echte super-diepvriezers van min 80 graden nodig. Dat maakt de verspreiding van dit vaccin een erg lastige klus. Voor de distributie van miljoenen doses Pfizer-vaccin zouden honderden supergekoelde vrachtwagens gebouwd moeten worden.
Wat het voor deze twee vaccins nog ingewikkelder maakt, is dat je er twee doseringen van nodig hebt voordat je voldoende beschermd bent. Dat vraagt dus twee keer om een heel circus van ijskoude opslag en transport. Plus het twee keer oproepen en inenten van bevolkingsgroepen.

Twee troeven
Het Leidse vaccin, waarvan Nederland al 8 miljoen doses gereserveerd heeft, ligt in de praktijkproeven wel iets achter op deze koplopers, maar het heeft twee troeven waardoor het nog steeds als veelbelovend geldt. Ten eerste zijn er geen massa’s diepvriezers voor nodig. In de koelkast blijft het al minstens drie maanden goed. Dat is wel zo makkelijk voor huisartsen of medische posten in ontwikkelingslanden.

Ook het Oxfordvaccin van AstraZeneca, dat gezien wordt als nummer drie in de vaccinrace, kan zonder diepvries een tijd bewaard worden. Maar zoals het er nu uitziet, zijn daarvan wel twee doseringen van dit vaccin nodig om genoeg immuniteit tegen het coronavirus op te bouwen.

En daar is de tweede troef van het Leidse vaccin: één enkele dosering van dit middel leverde bij de eerste praktijkstudies al een ‘robuuste immuunrespons’ op. Na één prikje zou je dus al een stevige bescherming tegen het virus hebben. Dat kan het Leidse vaccin extra aantrekkelijk maken – als het met succes door de lopende ‘fase 3’-studie met 60.000 proefpersonen komt.

Pauze voorbij..

Lees het volledige artikel op Sleutelstad.nl

(Bron: Nieuwsbrief Sleutelstad)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.