Leids Janssen-vaccin werkt goed bij ouderen

Het Nederlandse coronavaccin van Janssen blijkt goed te werken bij ouderen. De effectiviteit bij mensen van 65 jaar en ouder ligt rond de 80 procent.

“Daarom is het middel geschikt om te gebruiken bij ouderen”, zegt klinisch beoordelaar Ingrid Schellens van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) donderdag. Bij de totale groep zit de werkzaamheid rond de 67 procent.

Het vaccin voorkomt ernstige Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. “De ziekte verloopt milder en het aantal ziekenhuisopnames is klein”, aldus Schellens. Het vaccin is volgens haar een „belangrijke aanvulling” op de drie al bestaande vaccins, namelijk Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Het Janssen-vaccin lijkt het meest op dat van AstraZeneca. Ook dat van Janssen is gebaseerd op een onschuldig verkoudheidsvirus. Eén vaccinatie volstaat.

Het middel blijkt ook te werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant, omdat een deel van het onderzoek onder proefpersonen plaatsvond in dat land, waar de mutatie toen al circuleerde.

Lees dit artiel verder in het Leidsch Dagblad..

(Bron: Nieuwsbrief LD)

(Foto: Google streetview)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.