Leids ‘enkele-prik’-vaccin op koers als redder in de nood

Het coronavaccin van het Leidse bedrijf Janssen lijkt de hoge verwachtingen te gaan waarmaken. Recente onderzoeksresultaten voeden de hoop dat dit vaccin vanaf eind maart een verlossende rol kan spelen. Dat is hopelijk net op tijd om een derde piek van ziekenhuisopnames en sterfgevallen te stuiten.

Het Leidse vaccin biedt “66 procent effectiviteit”, meldden diverse media vrijdag. Dat lijkt op het eerste gezicht geen indrukwekkende score, want de vaccins van Pfizer en Moderna halen scores van rond de 95 procent. Maar wie zijn oor te luisteren legt bij vaccinatie-experts, beseft dat het nieuws over dit vaccin wel degelijk heel positief is.

50 procent is mooi
Het ideale vaccin, dat iedereen voor honderd procent tegen een ziekte beschermt, bestaat niet. Wat je wilt, is dat er veel minder mensen ziek worden. En je wilt dat minder mensen elkaar besmetten, zodat de pandemie kan uitdoven.

Voor griepvaccins geldt 50 procent effectiviteit al als een mooie score. Want dat betekent dat de helft van de ziektegevallen voorkomen wordt, dat anderen minder ziek worden, dat de epidemie snel uitdooft en dat de gezondheidsschade enorm wordt beperkt. Niet voor niets zei viroloog Eric Snijder van het LUMC deze week tegen Sleutelstad dat we “vooraf getekend hadden” als we wisten dat de coronavaccins de 50 procent zouden halen.

Intussen hebben de innovatieve vaccins van Pfizer en Moderna de lat verrassend hoog gelegd. Dat wordt terecht geprezen als een overwinning voor de wetenschap. Maar het is naïef om te denken dat deze twee vaccins de wereld kunnen redden. Er wordt niet genoeg van geproduceerd en ze zijn lastiger in het gebruik.

Werkpaarden
Daarom wachten de EU en Nederland deze winter met smart op het Oxford-vaccin van AstraZeneca en het Leidse vaccin van Janssen. Van die twee zijn miljoenen doses beloofd en ze zijn veel stabieler. Ook op koelkasttemperatuur zijn ze maandenlang goed te houden. Bij transport is geen dikke grootverpakking in piepschuim nodig. Dat maakt verspreiding veel makkelijker.
Van zo’n werkpaard, dat makkelijker en sneller inzetbaar is, kun je best accepteren dat het net geen perfecte bescherming tegen de ziekte Covid-19 biedt. En dat geldt al helemaal, als je weet wat dat ‘net niet perfecte’ in praktijk inhoudt.

Geen sterfgevallen
De 66 procent van Janssen is maar één getal. Het betekent dat wie kort na vaccinatie besmet raakt met het virus, drie keer zo weinig kans heeft om ziek te worden. Maar de ernst van die ziekte blijft daarbij buiten beschouwing.

Lees dit artikel verder op Sleutelstad..

(Bron: Nieuwsbrief Sleutelstad.nl – foto: Google Streetview)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.