Leids coronavaccin verwacht in april

Als het coronavaccin van het Leidse farmabedrijf Janssen wordt goedgekeurd door de medicijnenautoriteit EMA, kan het vanaf april in Europa geleverd worden. Het wordt waarschijnlijk het vierde middel dat ingezet kan worden tegen de pandemie.

Nederland verwacht er dit jaar 8 miljoen doses van, genoeg om 8 miljoen mensen te vaccineren. Want Janssen gaat ervan uit dat je van dit middel maar één dosis nodig hebt.

Half december meldde Sleutelstad al uit Amerikaanse bronnen dat moederbedrijf Johnson & Johnson bij gunstige onderzoeksresultaten in februari goedkeuring zou aanvragen. Nu is dit tijdschema ook bevestigd door een EU-functionaris, aldus persbureau Reuters. Het vaccin zou dan in maart groen licht kunnen krijgen van de EMA en vanaf april ook in Nederland ingezet kunnen worden.

Tegen de klok
Samen met het vaccin van de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca, dat bij goedkeuring begin februari al beschikbaar kan komen, moet het Leidse vaccin bijdragen aan de opschaling van de prikcampagne waar Nederland op wacht. Zeker nu de Britse variant van het coronavirus oprukt, is die vaccinatie een race tegen de klok. En met alleen de vaccins van Pfizer en Moderna zou het nog meer dan een jaar duren voordat iedereen boven de 18 aan de beurt is geweest.

Bij die opschaling kan het Leidse vaccin als het goed is voor een stroomversnelling zorgen. Volgens Janssen heb je er namelijk maar één prik van nodig. Dus kunnen er in dezelfde tijd twee keer zo veel mensen mee ingeënt worden en hoeft er geen tweede oproep gepland te worden. Dat scheelt ook organiseerwerk.

Addertje
Maar totdat de definitieve onderzoeksresultaten van Janssen er zijn, en het vaccin werkelijk door de EMA is goedgekeurd, zijn al die verwachtingen nog geen zekerheden. Het zou nog kunnen dat er straks een addertje onder het gras blijkt te zitten.

Lees dit artikel verder op Sleutelstad..

(Bron: Nieuwsbrief Sleutelstad)

(Foto: Google Streetview)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.