Kabinet koerst af op versoepeling maatregelen 1 juni

Het lijkt erop dat de aangekondigde versoepelingen van een aantal strenge coronamaatregelen op 1 juni kunnen doorgaan.

Er zijn op dit moment geen zwaarwegende redenen om af te zien van het beperkt openstellen van de horeca, theaters, bioscopen en musea. Ook voor de heropening van de middelbare scholen is geen belemmering, zeggen Haagse bronnen tegen de NOS.

Het kabinet neemt morgen in een ministerieel crisisoverleg het definitieve besluit. Na afloop zal in ieder geval premier Rutte een toelichting geven. Tot nu toe heeft Rutte een duidelijk voorbehoud gemaakt; als het aantal besmettingen te veel stijgt, wordt de geplande versoepeling afgeblazen. “Het virus moet beheersbaar blijven”, aldus de premier. Het moet bijvoorbeeld niet te druk worden op straat en de zorg moet het aankunnen.

Mondkapje
Anderhalve week geleden kwam het kabinet met een tijdsplanning voor de versoepeling voor de komende maanden. Op 11 mei gingen de basisscholen weer open en op 1 juni moet het openbaar vervoer weer volgens de gewone dienstregeling rijden, met een verplichting om mondkapjes te dragen. Ook is het de bedoeling dat onder meer restaurants en bioscopen opengaan, met een maximum van dertig personen.

Het kabinet heeft de afgelopen dagen van deskundigen allerlei informatie gekregen over de verspreiding van het virus in Nederland en het risico van de geplande versoepelingen. In de ambtswoning van de premier, het Catshuis, hebben de meest betrokken ministers de aanpak zondag besproken met Rutte.

Lees verder op NOS.nl

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.