Is corona heftiger dan een griepgolf?

Is corona heftiger dan een griepgolf? Tijd om de balans op te maken. Zo verontrustend als de steile lijnen van de coronacurves in maart waren, zo geruststellend zijn de dalende lijnen nu. Het is Pinksteren, de zon schijnt, de ellende is achter de rug.

Eigenlijk gaat het precies zoals we gewend zijn bij een griepgolf. De heftige griep van begin 2018 eiste in Nederland ongeveer evenveel levens al het coronavirus tot nog toe, zo’n negenduizend.

Wat is het laatste nieuws?
Voor de tweede week op rij zijn er in Nederland minder mensen overleden dan normaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend in een voorlopig laatste nieuwsupdate van de sterftecijfers in coronatijd. Ondersterfte, de term voor dit fenomeen, is gebruikelijk na een sterftepiek. Net als bij een hevige griep geldt dat mensen die onder normale omstandigheden nu pas zouden overlijden, door het coronavirus eerder stierven.

Mag je corona nog wel vergelijken met griep?
Voorbeelden te over, zowel in Nederland als wereldwijd, van bekende mensen en regeringsleiders die werden verketterd omdat ze het nieuwe coronavirus afdeden als ’een griepje’. Nu de coronacurve goeddeels ’af’ is, kan de balans worden opgemaakt. Natuurlijk heeft het dan zin om naar de kille cijfers te kijken, dat zijn immers de feiten. Meest voor de hand ligt een vergelijking met de sterftecijfers van de laatste ernstige griepgolf, die van eind 2017, begin 2018. Sinds 2018 wordt in opdracht van wereldgezondheidsorganisatie WHO elk overlijden waarbij griep (influenza) een rol speelde geregistreerd, precies zoals dat wereldwijd ook bij corona (covid-19) gebeurt. Het CBS is bezig de sterftecijfers van die griepgolf tot op provincieniveau naast die van de corona-uitbraak te leggen. Daarbij wordt ook gekeken naar de gegevens per leeftijdscategorie en geslacht. De uitkomsten daarvan worden binnen een week verwacht.

De sterftecijfers van griep en corona naast elkaar, wat levert dat op?

Lees hier verder op Leidsch Dagblad.nl

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.