Honden getraind om Covid-19 te detecteren in mensen

Geurdetectie wordt al voor verschillende doeleinden ingezet, zoals het opsporen van drugs, explosieven, maar ook medische problemen. Voor dit laatste doeleinde zijn er nu met succes acht honden opgeleid; zij detecteren een covid-19 besmetting bij mensen aan de hand van de geur van hun zweet.

Al sinds het begin van de corona-uitbraak maanden geleden zijn er meerdere initiatieven om honden op te leiden om het covid-19 virus op te sporen. In verschillende delen van de wereld gingen hondentrainers aan de slag met deze uitdaging, die bij succes zeer bruikbaar kan zijn.

In Frankrijk lijkt men nu te slagen; 8 Mechelse Herders bleken een bijna perfecte score te hebben als het gaat om het detecteren van covid-19 bij mensen. Het Veterinair opleidingscentrum in Alfort, net buiten Parijs, trainde 8 Mechelse Herdershonden om een covid-19 besmetting uit het zweet van individuen te kunnen herkennen. Hoewel dit maar een kleine onderzoeksgroep is, waren de resultaten veelbelovend. Vier van de honden hadden een 100% score bij hun geurdetectie. Alle 8 honden samen hadden een gemiddelde  successcore van 95%. Dit is een significante score die aantoont dat de honden de specifieke geur detecteren die hoort bij een corona besmetting bij mensen.

Het is volgens de onderzoekers niet de bedoeling dat de honden worden ingezet in plaats van een medische covid-19 test. Het doel is om door detectie van de honden mensen sneller te kunnen testen op aanwezigheid van het virus, waardoor de kans dat zij in de tussentijd anderen besmetten afneemt. Ook kunnen ze uitkomst bieden voor gebieden en landen waar op dit moment nog te weinig tests beschikbaar zijn. “We denken dat het belangrijk is om te kijken naar de mogelijkheid om detectiehonden in te zetten als snel, goedkoop en betrouwbaar middel om mensen te kunnen adviseren om zich te laten testen of de juiste maatregelen te kunnen treffen in specifieke situaties.”

(Bron: Dogzine.nl – RTL Nieuws – Scientas.nl)

(Foto: Scientas.nl)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.