Hogere sterfte en veel ziekenhuisopnames in Hollands Midden

Maar liefst 39 inwoners van Hollands Midden overleden de afgelopen week aan corona. Niet eerder was het aantal in één week zo hoog. Het aantal van vijftig regiogenoten die tussen maandag 28 december en zondag 3 januari (week 53) in het ziekenhuis werden opgenomen is eveneens relatief hoog.

De overleden komen uit Alphen aan den Rijn (4), Oegstgeest (4), Katwijk (3), Noordwijk (3), Lisse (3), Teylingen (2), Leiden (2), Leiderdorp (2) en Voorschoten (1). In de vijf gemeenten in de Goudse regio overleden 15 mensen aan corona.

Het weekrecord stond tot nu toe op 32 coronadoden, in de laatste week van april. Mogelijk was het werkelijke aantal tijdens de eerste golf in maart en april hoger, omdat toen nog niet iedereen werd getest.

Het aantal ziekenhuisopnames geeft een betere vergelijking tussen de eerste, de tweede en derde golf. Met de vijftig opnames van de afgelopen week, is de situatie ernstig. Slechts één keer waren er meer opnames: de 63 in de tweede week van april. In de tweede helft van oktober en de eerste week van november lag het aantal ook hoog: er waren drie achtereenvolgende weken met 45 opnames.

Van de opgenomen regiogenoten, komen er 28 uit de Goudse regio. De anderen komen uit Katwijk (7), Noordwijk (5), Alphen (5) en een inwoner van Leiden, Voorschoten, Leiderdorp, Nieuwkoop en Hillegom.

Besmettingen
De laatste dagen van 2020 en de eerste van 2021 laten ook lichtpuntjes zien. Hollands Midden telde 2845 nieuwe besmettingen, 611 minder dan een week eerder. Dat is een afname van 18 procent. Mogelijk is het een effect van de lockdown die 15 december van kracht werd, maar ook zou een afgenomen testbereidheid tijdens de feestdagen een rol kunnen spelen.

Lees het artikel (Marieta Kroft) verder in Leidsch Dagblad.nl

(Bron: Nieuwsbrief LD)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.