‘Grootste testlocatie’ van het land nu open bij Leidse Plesmanlaan

Na een snelle verhuizing heeft de GGD maandagochtend de nieuwe testlocatie in Leiden geopend, in de leegstaande ‘Aramcobunker’ bij de Plesmanlaan. Er kunnen 12 testlanen worden geopend, wat een capaciteit oplevert van bijna 2500 tests per dag.

Daarmee heeft Leiden nu de grootste testlocatie van Nederland. Of de wachttijden voor coronatests nu korter worden, moet nog blijken.
De nieuwe testlocatie komt in de plaats van de ‘Teststraat’ bij het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp. Die locatie was buiten, dus niet geschikt voor winterweer. En hij werd ook te klein. Die twee problemen zijn nu opgelost. De nieuwe locatie is goed bereikbaar, er is genoeg ruimte en het testen gebeurt binnen in het gebouw.

Lange gang
Het gebruikte gebouw staat officieel op Plesmanlaan 100, maar je komt er via de Verbeekstraat. Je komt langs de ‘premium student housing’ van Xior en als je met de auto bent, rijd je aan het eind rechts de parkeerstraat in. Je neemt de trap omhoog, loopt 400 meter door een lange gang en komt bij de teststraten. Daar trek je een nummertje en wacht op je beurt.

“Maar voor wie slecht ter been is, hebben we ook één teststraat direct in de parkeergarage”, legt woordvoerder Carin Boon van GGD Hollands Midden uit. En voor fietsers is er een kortere route: zij kunnen hun fiets voor het gebouw neerzetten en direct naar binnen.

Twaalf teststraten
De nieuwe locatie biedt ruimte voor twaalf teststraten. Met de huidige techniek kunnen daar straks 2463 coronatests per dag gedaan worden, ruim het dubbele van wat er in Leiderdorp kon. Maar op dit moment zijn de aantallen lager. Er zijn nu zeven teststraten open, waarop per dag 1898 tests gedaan kunnen worden.

“Wij willen verder opschalen, maar wachten op toewijzing van labcapaciteit”, legt Boon uit. Die capaciteit wordt landelijk verdeeld. Ondanks de inzet van Duitse laboratoria zit daar nog een flessenhals. De GGD-regio Hollands Midden mag in totaal 2400 tests per dag afnemen, waarvan nu driekwart in Leiden. Voor volledige benutting van de nieuwe locatie is meer nodig.

Wachttijden
De laatste weken liepen de wachttijden voor een coronatest in de regio op tot 72 uur en meer. Ook werden mensen vaak verwezen naar verre locaties zoals Harderwijk of Tilburg. Dat verre reizen zal hopelijk niet meer nodig zijn, maar of de wachttijden snel afnemen valt nog te bezien.

GGD-woordvoerder Boon durft nog geen kortere wachttijden te voorspellen. Misschien wel op korte termijn, maar als het aantal besmettingen verder blijft oplopen kan de testcapaciteit weer snel een probleem worden.

Personeelstekort..

Lees het artikel verder op Sleutelstad.nl

(Bron en foto: Nieuwsbrief Sleutelstad)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.