GGD: vanaf 1 december al test na vijf dagen quarantaine

Een lichtpuntje voor iedereen die in quarantaine moet na contact met een besmet persoon. Vanaf 1 december kan je je al na vijf dagen laten testen. Is de uitslag negatief, dan mag je stoppen met de quarantaine. Je kunt dan dus gewoon weer de deur uit.

Deze verandering was al door het kabinet aangekondigd, maar de GGD Hollands Midden geeft hem nu handen en voeten. En de kleine lettertjes zijn informatief, want ze geven ook duidelijk aan wat níét de bedoeling is.

Zonder klachten
Het algemene beleid blijft: geen coronatest zo lang je geen klachten hebt. Want zelfs de gevoelige PCR-test kan een besmetting in de eerste dagen niet vaststellen. Een negatief testresultaat kan dus een valse geruststelling zijn, die juist het risico vergroot dat er meer mensen besmet raken.

Maar vanaf 1 december is er dus één groep die zonder klachten toch welkom is in de teststraten. Dat zijn mensen in quarantaine, die vijf dagen geleden voor het laatst nauw contact hebben gehad met een besmet persoon. Want na vijf dagen is een besmetting wél te meten zijn, ook als je geen symptomen hebt.

Nu de testuitslagen vaak binnen 24 uur beschikbaar zijn, kan je bij een negatief resultaat dus al na zes dagen uit quarantaine – vier dagen eerder dan de standaardperiode van tien dagen.

“App uitzetten”
Die test na vijf dagen moet dan wel een officiële PCR-test zijn, benadrukt de GGD.

Lees dit artikel van Frank Steenkamp verder op Sleutelstad.nl..

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.