Gespannen horecaondernemers: ‘We maken er een feestje van’

In veel sectoren is er hard gewerkt om de deuren na elf weken weer te openen. Restaurants, cafés, theaters, concertzalen, musea, monumenten en bioscopen mogen sinds 12.00 uur – onder voorwaarden – weer open.

Op het Waagplein in Alkmaar (Foto NOS) zijn ondernemers naar eigen zeggen “euforisch”. “Hè, hè, we mogen weer”, zegt Sil Vendel die zelf een café runt. “We hadden via sociale media wel contact met onze gasten, maar dat we ze nu weer in het echt kunnen zien is onwijs fijn. We hebben ze echt gemist.”

Vier jongens stonden om 12.00 uur te trappelen om het terras op te gaan. “We wilden hoe dan ook de eerste zijn”, zegt een van de jongens terwijl hij een biertje geserveerd krijgt. “Eindelijk weer even lekker mensen kijken vanaf het terras”, zegt een andere bezoeker.

Kroegbaas Vendel verwacht dat het erg druk gaat worden. Binnen zijn alle plekken gereserveerd en buiten zal het ook stormlopen, denkt hij. “We hebben iets meer ruimte gekregen van de gemeente, maar we hebben de helft van ons terras moeten inleveren om die anderhalve meter te waarborgen. Maar dat is ons goed gelukt en we gaan ons best doen om daar zoveel mogelijk aan te voldoen.”

Kranten menukaart
Ook in Gouda werd er op de Markt al vroeg geschoven met stoelen en tafels. Nu grote evenementen zijn afgelast, mogen ondernemers rond de Markt van de gemeente iets meer ruimte gebruiken om hun terras uit te breiden. “Daar zijn we heel dankbaar voor”, zegt Zekveld. “We hadden wel buikpijn van die anderhalvemeterregel.”

Gasten worden na het plaatsnemen aan een tafeltje uitgebreid ondervraagd op klachten. Ook wordt verzocht de handen te ontsmetten. Zekveld: “En we hebben een krant gemaakt van de menukaart, die mogen mensen mee naar huis nemen. Dan hebben we ook niet het gedoe dat mensen zich daardoor kunnen besmetten.”

Na een aantal zware maanden, zoals Zekveld zelf beschrijft, vindt hij het toch wel een beetje spannend om weer open te gaan. “Het heeft me wel wat nachtelijke uren gekost: hebben we het wel voor elkaar? Staat er iemand met een handpompje en een vragenlijst?” Maar hij is er helemaal klaar voor: “We maken we er een feestje van. Een nieuwe start, in het nieuwe normaal.”

Weer naar de kerk

Kerken mogen weer diensten houden met maximaal dertig bezoekers. Tot groot plezier van pastoor Luijkx van de parochie Heilige Willibrord in Loon op Zand. “Ik sta hier met een erg blij gevoel, we kunnen voorzichtig het kerkelijk leven weer oppakken.”

Er zijn kleine hartjes geplaatst op de kerkbanken waar mensen mogen zitten en bij binnenkomst wordt iedereen gevraagd de handen te desinfecteren. Zeventien mensen waren er vanochtend bij de eerste dienst. “Daar konden dus nog wat meer bij, maar mensen zijn toch nog voorzichtig en wachten nog even”, zegt de pastoor. “En veel jongeren wilden eerst de ouderen de kans geven om weer te gaan.”

(Bron tekst en foto’s: NOS.nl)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.