Geen lange wachttijden in de coronateststraten en de uitslag is er ook snel

Binnen 24 uur kan iedereen die zich aanmeldt voor een coronatest terecht. De uitslag is er binnen 27 uur. Dat antwoordt de GGD Hollands Midden op vragen van het Leidsch Dagblad.

Aanleiding vormen landelijke berichten waarbij sommige teststraten te kampen hebben met lange wachttijden die kunnen oplopen tot meerdere dagen.

Snelheid
“De GGD HM gaat altijd voor snelheid versus geografie”, zegt een medewerker. ,,Soms moeten mensen dus even iets verder rijden. In Leiderdorp hebben we op dit moment zelfs nog plek vandaag”. Per dag bekijkt de GGD of de openingstijden van de huidige vier teststraten in Leiderdorp, Alphen aan den Rijn, Katwijk en Gouda ruimer moeten worden.

Vliegende teams zijn er ook. Iedereen die zijn woning niet kan verlaten, wordt thuis getest. De aanvraag daarvoor loopt ook via het landelijke callcenter. Alleen medewerkers uit de zorg kunnen bij de GGD een afspraak maken, voor hen is er ook in het middaguur extra plek vrijgemaakt.

De uitslagen van de testen komen steeds sneller. Was de uitslag er twee weken geleden nog binnen iets meer dan 30 uur, nu is dat 27 uur geworden. Veel bellers willen weten of ze ook corona zonder klachten kunnen hebben. Dat kan zeker, antwoordt de GGD.

Asymptomatisch
“De afgelopen dagen is het cluster in Hillegom veel in het nieuws geweest. Een van de opvallende zaken was dat er cafébezoekers zijn die zeggen dat ze geen klachten hebben, maar wel positief zijn getest. Dat kan. Toch testen we niet bij mensen zonder klachten. Er zijn twee groepen die het coronavirus bij zich kunnen hebben zonder klachten. Die noemen we asymptomatisch. Volgens het RIVM is de kans dat asymptomaten het virus verspreiden zeer klein.

De tweede groep bestaat uit mensen die positief testen vlak voordat ze klachten krijgen. ,,Deze mensen noemen we presymptomatisch. Als je met het virus in aanraking bent geweest, bijvoorbeeld door contact met iemand die corona heeft, kun je tot veertien dagen klachten ontwikkelen. Daarom vragen we huisgenoten en nauwe contacten van een besmet persoon in quarantaine te gaan gedurende veertien dagen. Heb zij daarna geen klachten, dan hebben zij het virus niet.”

Thuisisolatie..

Lees het artikel verder in het Leidsch Dagblad..

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.