Flinke groei besmettingen in regio

Een bijna verdubbeld aantal nieuwe besmettingen. Dat is de oogst van een week coronatests in regio Leiden. Vorige week waren het er 35, nu 63. Dat is het hoogste aantal in maanden, maar nog steeds zijn er weinig ziekenhuis- of IC-opnames.

De plotse stijging van het aantal gevonden besmettingen in onze regio die Sleutelstad donderdag signaleerde, heeft de rest van de week doorgezet. Leiden had een recordaantal van 43 nieuwe besmettingen. Oegstgeest en Voorschoten telden er allebei acht, Leiderdorp drie en Zoeterwoude één.

LUMC
Aan het eind van de week ging het hard. Vrijdag werd een nieuw ‘cluster’ bij het LUMC bekend: bij de afdeling heelkunde waren zes personeelsleden besmet en moesten vijf patiënten in quarantaine. En zondag telden de regio in één dag achttien nieuwe besmettingen, terwijl het gemiddelde vorige week nog op vijf per dag lag. Of er al meer besmettingen bij het LUMC zijn, was zondagavond nog niet bekend.

Ook landelijk is er een nieuwe stijging in besmettingen te zien. Op weekbasis was die nog niet zo sterk (+29%), maar tegen het weekend liepen de cijfers verder op. De 925 nieuwe gevallen van zondag waren verreweg de hoogste stand sinds april.

Testen, testen, testen
De landelijke stijging hangt samen met een sterke groei van het aantal geteste personen. Het percentage positieve uitslagen schommelt al weken tussen 2 en 3 procent. Dat wijst erop dat het feitelijke aantal besmettingen amper groeit en dat het beleid van ‘testen, testen, testen’ werkt: hoe eerder besmettingen gevonden worden, hoe beter de pandemie wordt ingedamd.

Tegelijk dreigden de teststraten afgelopen week juist onder hun succes te bezwijken. Ze konden de drukte niet aan en wachttijden liepen op tot ver boven de 48 uur. Mensen met een verkoudheid zitten nu soms een week thuis voordat ze weten dat ze geen corona hebben. Door deze vertraging neemt de kans op echte groei van het aantal besmettingen wel weer toe.

In de regio Leiden is die groei al werkelijkheid. Hier en in de ruimere GGD-regio Hollands Midden blijft het aantal tests namelijk al weken constant. Het aandeel positieve uitslagen is in korte tijd gegroeid van 2,5 naar 4,5 procent. Het virus wint hier dus terrein. Datzelfde geldt elders in Zuid-Holland, met Delft en Den Haag als hotspots.

Rustig
Intussen blijft de stroom coronapatiënten naar de ziekenhuizen nog steeds heel beperkt. In het hele land worden nu gemiddeld een vijftal coronapatiënten per dag opgenomen. In de piekperiode eind maart waren dat er elke dag zes- á zevenhonderd! En op de IC’s lagen zondag 33 coronapatiënten. Dat is extreem rustig, vergeleken met de ruim 1400 in april.

Lees het artikel verder op Sleutelstad.nl..

(Bron: Frank Steenkamp op Sleutelstad,nl)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.