Engelse toestanden zijn ook hier denkbaar

Virologen: Engelse toestanden zijn ook hier denkbaar. ’Deze nieuwe variant gaat sneller rond’. Ambulances in files voor overvolle Engelse ziekenhuizen, wachtend op een plekje voor coronapatiënten.

Wat weten we over de veel besmettelijkere Britse coronavariant, die ook in Nederland overspringt?
In Engeland is te zien dat de gemuteerde versie van het coronavirus zich snel verspreidt. De variant is daar in het najaar voor het eerst ontdekt en duikt inmiddels in meer dan veertig landen op.

Staan ons ook Engelse toestanden te wachten?
„Niks is ondenkbaar”, zegt arts-epidemioloog Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum. „De gezondheidszorg in Engeland is uitstekend. Londen telt tien miljoen inwoners, vergelijkbaar met de Randstad. Wat daar kan, kan hier evenzo. Vorig jaar dachten we ook: het is in Italië, het komt niet hier. Ik stuurde op 22 februari vrienden in Milaan een appje: ’Morgen begint carnaval, dat is vast fijn voor een virus’. Dat was wel een beetje profetisch. Nu is Engeland het schrikbeeld, ze lijken het daar niet meer aan te kunnen. Dat is waar wij hier in de ziekenhuizen al anderhalve maand tegenaan hikken, of bang voor zijn. Het is anders dan in maart, toen kwamen veel patiënten uit het zuiden. Nu is de epidemie in je eigen stad en regio en is personeel ook ziek. Het is zwaar.”

Hoe voorkomen we dat ziekenhuizen het hier niet meer aankunnen?
Rosendaal: „We hebben nu een wapen: we zijn aan het vaccineren. Het is een race tussen het virus en het vaccin. In het laboratorium wijst alles erop dat dit vaccin ook tegen de Britse variant werkt. Dat is goed nieuws.”

Lees dit artikel verder in het Leidsch Dagblad

(Bron: Nieuwsbrief Leidsch Dagblad)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.