Remdesivir werkt tegen corona, maar kan misschien nog meer

Een medicijn tegen Covid-19 is goedgekeurd in Europa. Er bewijs dat het middel remdesivir verlichting biedt bij patiënten met een zware longontsteking. En volgens een Leidse expert is één van de kanshebbers precies datzelfde remdesivir, maar dan in een vorm die al bij de eerste ziekteverschijnselen wordt ingenomen.

Een wondermiddel is het nog niet, maar er worden nog meer medicijnen onderzocht.
De goedkeuring van de virusremmer was gisteren in heel Europa groot nieuws. Het besluit van de Europese Medicijnen Autoriteit moet nog bevestigd worden door de Europese Commissie, maar niemand twijfelt eraan dat dat gebeurt. Daarmee is er voor het eerst een middel voor behandeling van coronapatiënten officieel goedgekeurd, zodat het in alle ziekenhuizen gebruikt kan worden.

Bijsluiter
Bij dit goede nieuws hoort wel een flinke bijsluiter, meldde gisteren Ton de Boer, voorzitter van de Nederlandse medicijnenbeoordelaar CBG. In de vorm waarin remdesivir zijn nut bewezen heeft, helpt het alleen een groep patiënten die al ernstig ziek is. En bij die groep heeft het maar beperkt effect: de ligtijd in het ziekenhuis werd gemiddeld bekort van 15 naar 11 dagen. Dat is winst, maar hopelijk is er met andere middelen meer mogelijk.

De Boer wees zelf op het middel decamethason, een al jaren bekende ontstekingsremmer waarmee Britse ziekenhuizen goede resultaten behaald hebben bij patiënten die ook aan de beademing liggen. Ook hier gaat het dus om mensen die al ernstig ziek zijn.

Nog mooier zouden middelen zijn die het virus in de kiem kunnen smoren. Misschien worden die, zoals bij veel virusziektes, nooit gevonden en moeten we wachten op een vaccin dat ons tegen Covid19 wapent. Maar volgens Adam Cohen van het Leidse Center for Human Drug Research is er toch een kans op nog een verrassende doorbraak.

Inhaleren
Voor die verrassing zou hetzelfde remdesivir kunnen zorgen dat nu voor een klein succesje zorgt bij mensen met een zware longontsteking. Want in een andere vorm zou het ook al veel eerder toegediend kunnen vormen. Dat klinkt gek, maar Cohen kan het haarfijn uitleggen,

“Remdesivir is best een veelbelovende virusremmer,” zegt hij. “Eigenlijk zou je zo’n middel al direct willen krijgen bij de eerste ziekteverschijnselen, als het virus zich nog niet massaal vermenigvuldigd heeft. Want dan kan je het stoppen voordat de gevaarlijke ontstekingen en bloedingen op gang zijn gekomen.”

Lees hier verder..

(Bron: Nieuwsbrief Sleutelstad)

&&&

Eerste coronaremmer voor ernstig zieke patiënten goedgekeurd (27 juni)

Virusremmer remdesivir is als eerste coronamedicijn goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen, herstellen gemiddeld vier dagen eerder door behandeling met remdesivir. Ook lijkt de kans op overlijden kleiner. Dat blijkt uit betrouwbare onderzoeken.

Groen licht betekent dat, als de Europese Commissie volgende week ook akkoord gaat, het coronamedicijn binnen de Europese Unie meteen aan ernstig zieke patiënten voorgeschreven mag worden. „We zijn blij dat we een eerste medicijn voor de behandeling van patiënten met Covid-19 hebben goedgekeurd. Toch zijn we er nog niet”, zegt professor doctor Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Hij noemt het ’ontzettend goed nieuws’ dat er een middel is dat ernstig zieke patiënten helpt in hun strijd tegen het virus. Tegelijk benadrukt hij dat het ’geen wondermiddel’ is. „Remdesivir is namelijk niet hét medicijn dat je geneest van een corona-infectie. Daarom wordt er wereldwijd nog steeds verder onderzoek gedaan naar mogelijke medicijnen en vaccins tegen Covid-19.”

Bijwerkingen
Met Remdesivir voorkom je geen corona, zoals met een vaccin. Het antivirale middel – via infuus ingebracht – remt de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes, zodat de virusinfectie zich minder snel ontwikkelt. Patiënten liggen minder lang in het ziekenhuis. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verhoogde leverfunctie enzymen, hoofdpijn, misselijkheid en (huid)uitslag. Er is nog geen bewijs of remdesivir ook een positieve werking heeft bij mindere zieke coronapatiënten buiten het ziekenhuis.
Nog niet alle informatie uit de onderzoeken is compleet en bekend. Wel zijn er voldoende aanwijzingen dat de positieve effecten van het medicijn opwegen tegen de risico’s, meldt het CBG. Remdesivir is daarom onder voorwaarden goedgekeurd voor één jaar. Het is bij het CBG onbekend of ziekenhuizen in Europese Unie voldoende voorraad van het middel hebben, laat een woordvoerster weten.

Ebolaremmer..

Lees hier verder..

(Bron: AD.nlNRC.nlMediahuis LD)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.