‘Eén op de vijf cafés en restaurants nog niet open door corona’

Een bedrijfskantine, broodjeszaak op een campus of klein café: ondanks het einde van de lockdown heeft zo’n 20 procent van de cafés en restaurants in Nederland de deuren nog altijd niet heropend. Dat zegt ING Economisch Bureau op basis van het aantal pinbetalingen in horecazaken.

Onder meer kleine horecagelegenheden en restaurants in of vlak bij scholen en kantoren zijn vaak nog dicht. “Het is heel bijzonder dat van de vijf kroegen er een dicht is. Maar we gaan wel de goede kant op”, zegt econoom Marten van Garderen.

‘Fors verlies lijden’
Eind maart was ongeveer een kwart van de zaken open. Dat waren vooral afhaal- en bezorgrestaurants. Begin juni, na de eerste versoepelingen, liep dat op naar meer dan de helft. De voornaamste reden dat 20 procent van de ondernemingen nu nog niet draait, is omdat het niet rendabel is voor ze. Van Garderen: “De kosten om open te gaan, zijn hoger dan als ze de deuren dichthouden. En niemand wil fors verlies lijden.”

Of er genoeg klanten zijn, heeft vaak te maken met de locatie, zegt hij. “Veel horecazaken in binnensteden zijn weer open. Maar een deel zit ook bij scholen en kantoren, waarbij ze afhankelijk zijn van studenten en werknemers. Door het vele thuiswerken en studeren zijn zij er nu niet.”

Zitten in de club
Ook restaurants zonder terras, clubs en borrelcafés houden vaak de deuren gesloten, denkt ING. De oorzaak is volgens ondernemers de anderhalvemeterregel waardoor er niet voldoende klanten tegelijkertijd binnen kunnen zijn.

Een uitbater die om die reden zijn zaken gesloten houdt, is Khalid Oubaha, eigenaar van onder meer café Van Buren in Nijmegen. Maar 4 van zijn 21 zaken zijn heropend sinds de versoepeling van coronamaatregelen voor de horeca in juni. “Het moeilijkst zijn de feestcafés”, zegt Oubaha. “Want zie daar maar eens anderhalve meter afstand te houden.”

Lees het artikel verder op NOS.nl..

(Foto In De Buurt: Sfeerbeeld Nieuwstraat Leiden)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.