Draagbare mondkapreiniger

De mondmaskers die je na een dag weer weggooit, zijn een groeiend milieuprobleem. Maar een exemplaar van textiel wordt al gauw smerig. Hoe lossen we dat op?

Een groep Amsterdamse en Leidse uitvinders heeft een oplossing: een slim opbergdoosje, waarin je mondkapje met UVc-straling wordt ontsmet. Het heet Glouv en in maart moet het te koop zijn.

Bij het Leidse uitvindersbedrijf Inventeers, aan de oever van de Vliet, laat directeur Jasper Neuteboom trots het prototype van het opbergdoosje zien. Het ziet er strak uit: een stevig plastic doosje waarin precies een dubbelgevouwen mondmasker past. En er zitten slimme LED-lampjes in.

Vernietigd
Glouv, heet de draagbare mondkapreiniger. Dat klinkt als het Engelse woord voor handschoen, maar je kan het ook uitspreken als ‘Glow UV’. En dat verwijst naar het UVc-licht waarmee je mondkapje wordt ontsmet.

De eerste tests laten mooie resultaten zien: meer dan 99,9 procent van de bacteriën en virussen op mondkapjes wordt door het UVc-licht vernietigd. Dus volgt binnenkort de ultieme test met het complete apparaat en een ‘echt’ coronavirus. De makers zijn optimistisch. De massaproductie wordt al voorbereid.

Het Leidse bedrijf Inventeers ontwierp de elektronica en ontwerpbureau DUNC uit Oegstgeest tekende voor de behuizing. Beiden werkten voor een paar andere uitvinders, die drie maanden geleden in Amsterdam het bedrijf Glouv oprichtten.

Luchtvaartcateraar
Het idee komt van Per Roseth, een Noor die in Milaan en Amsterdam studeerde en ervaring opdeed bij Danone, Shell en andere bedrijven. Tot de zomer werkte hij bij een grote luchtvaartcateraar, waar zijn missie was om de hoeveelheid wegwerpplastic terug te dringen.

Maar toen kwam de coronacrisis en liep ook Per met mondkapjes rond. Hij worstelde met de keuze tussen wegwerpen of vies hergebruik en dat zinde hem niet. Dus ging hij met wat creatievelingen bij elkaar zitten. Hoe kon je mondkapjes opbergen en schoonmaken – op een praktische en veilige manier? En nu is er het resultaat: de Glouv.

Ocean Cleanup
Van elk verkocht doosje gaat één dollar naar de Ocean Cleanup. Dat is geen toeval. Roseth: “Volgens schattingen zijn er in 2020 al 1,6 miljard mondmaskers in de oceaan beland”. En dat worden er zeker meer, want elke maand worden er wereldwijd ruim 100 miljard mondkapjes gebruikt.

Lees het artikel van Frank Steenkamp verder op Sleutelstad.nl

(Bron: Nieuwsbrief Sleutelstad)

(Foto: SOS)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.