Daling besmettingen lijkt voorbij, ook in Leidse regio

Het laagste aantal besmettingen sinds begin oktober en toch bezorgde blikken bij het OMT en het kabinet. Dat was afgelopen week de stand van de pandemie. De daling van het aantal besmettingen zwakte af en de vrees voor een ‘derde golf’ groeit.

Daarom twijfelde het kabinet of de avondklok wel geschrapt kan worden. Ondanks de strenge lockdown die sinds half december geldt, blijkt het coronavirus maar heel moeilijk terug te dringen. In november lukte het om het aantal positieve tests binnen acht dagen te halveren. Maar na de decemberpiek duurde die halvering tot 5500 gevallen per dag bijna drie keer zo lang.

Steeds trager
Sinds half januari gaat de daling steeds trager en de volgende halvering gaat er niet komen. De 3.280 nieuwe besmettingen van maandag 1 februari waren voorlopig het dieptepunt. Want vanaf woensdag werden er dagelijks 4.000 of meer gevallen geteld. Ook zondag werd dat aantal praktisch gehaald, want pas vandaag levert de sneeuwstorm een vrijwel leeg scorebord op.

Het weektotaal aan nieuwe besmettingen komt nog wel acht procent lager uit dan vorige week, maar de dalende trend lijkt voorbij. Met dank aan de Britse virusvariant, die volgens het RIVM nu twee derde van alle positieve tests veroorzaakt. Hij is besmettelijker en bij versoepeling zal hij snel zijn kans grijpen.

Oase
In de Leidse regio hield het virus zich de laatste maanden relatief rustig. Na half januari was er even een opleving, maar in de eerste dagen van februari leek onze regio een oase van virusrust. Gemiddeld waren er maar 21 nieuwe besmettingen per dag – vijf keer zo weinig als in december.
Maar sinds donderdag lopen ook in Leiden en omgeving de cijfers weer op, tot boven de dertig per dag. Het weektotaal van 191 positieve gevallen is nog wel het laagste in vier maanden, maar de kans op verdere daling lijkt zeer klein.

Lees dit artikel verder op Sleutelstad..

(Bron: Nieuwsbrief Sleutelstad)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.