Corona-app is bijna af en wordt nu getest

Terwijl de gezondheidsautoriteiten zich zorgen maken over een stijgend aantal besmettingen de afgelopen week, wordt intussen druk gewerkt aan de corona-app. De overheid wil die app inzetten om het bron- en contactonderzoek te ondersteunen. Daarmee zou een nieuwe, grote uitbraak van het coronavirus moeten worden voorkomen.


“We hebben al ontzettend veel werk gedaan en zijn nu bezig met de laatste tests”, zegt Jelle Prins.
Hij is een van de ontwerpers van de corona-app. Daarbij wordt ook onderzocht of de app goed kan worden gebruikt door laaggeletterden, mensen met een motorische beperking, verstandelijk gehandicapten en blinden en slechtzienden.

Voorlezen
Die laatste groep mocht de app vrijdag onder de loep nemen. “Het is goed dat ze ons vooraf vragen om de app te testen”, zegt Gea Weersma. Zij kan bijna niets zien. Haar smartphone moet de teksten in de app aan haar voorlezen, anders kan ze hem niet gebruiken. “Dat werkt bij deze app goed”, concludeert ze.

Blinden en slechtzienden zijn vaak afhankelijk van het voorlezen van de app, maar dat gaat lang niet altijd goed. Ook moet deze groep het puur hebben van de tekst: die moet duidelijk genoeg zijn, zonder dat ze afbeeldingen of pictogrammen nodig hebben om de tekst te begrijpen.
Juist bij een app als deze is het belangrijk dat blinden en slechtzienden hem kunnen gebruiken, meent Weersma. “Voor slechtzienden is het moeilijk om de anderhalve meter aan te houden.”
Des te belangrijker dat ze op de hoogte worden gesteld als ze in de buurt zijn geweest van iemand met het virus, vindt ze.

Lees hier het artikel verder op NOS.nl..

(Foto: NOS.nl)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.