Angst voor tweede golf in Zuid-Korea: ‘Maskers moeten overal weer op’

Het was het eerste land buiten China waar het coronavirus voet aan de grond kreeg en ook één van de eerste plekken waar het normale leven weer werd opgepikt. Nu duiken er toch weer nieuwe besmettingen op. Is Zuid-Korea terug bij af?

Uitgebreid testen en een gerichte lockdown zorgden ervoor dat het virus in Zuid-Korea snel de kop kon worden ingedrukt.
Medio februari was de uitbraak in de Zuid-Koreaanse stad Daegu een van de heftigste buiten China. Tot dan toe had het land het aantal coronabesmettingen goed onder controle. Vroegtijdig testen, traceren en isoleren was het devies: een les die het land had getrokken uit de ervaringen tijdens SARS, de varkensgriep en MERS.

Van een lockdown was in eerste instantie geen sprake. Dat veranderde toen ‘Patiënt 31’ zich meldde bij de gezondheidsautoriteiten. Een bezoeker van de Shincheonji-kerk testte positief, vele Zuid-Koreanen binnen en buiten de kerk bleken besmet. Alle leden van de kerk werd gevraagd zichzelf te isoleren, vele duizenden inwoners van de stad werden getest. Zo’n 2,5 miljoen mensen werd gevraagd binnen te blijven. Een maand later was de angel eruit, en leken de grootste risico’s, op enkele kleine uitbraken na, ingedamd.

Maar inmiddels is het virus weer opgedoken in hoofdstad Seoul. Een cluster rond een geestelijke met covid-19 betekent inmiddels de derde uitbraak in een paar weken tijd. Onderzocht wordt hoeveel mensen zijn besmet door de man, die de afgelopen dagen zeker tien kerken in het nabijgelegen Incheon bezocht. Voorlopig staat de teller op veertig.

Eerder werden meer dan 250 nieuwe coronabesmettingen gelinkt aan een uitbraak in clubs en bars in het populaire uitgaansdistrict Itaewon. En minstens 112 nieuwe gevallen worden herleid naar een distributiecentrum van een groot e-commercebedrijf, net als kleinere brandbaardjes rond callcenters.

Lees hier verder  .. tekst + foto op NOS.nl

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.