Amerikaanse medisch adviseur Fauci: roepende in de woestijn

Terwijl president Trump zijn eigen aanpak van het coronavirus prijst, waarschuwde zijn belangrijkste medisch adviseur afgelopen week voor 100.000 coronabesmettingen per dag, omdat de lockdown in Amerika te snel zou worden versoepeld.

Coronabestrijding en politiek lopen in de VS dwars door elkaar heen. Politici en deskundigen spreken elkaar voortdurend tegen.
Een stem die veel gehoord wordt is die van Anthony Fauci, de prominentste adviseur van Trump op het gebied van het coronavirus. Hij verdiende zijn strepen in de aids-crisis en groeide uit tot een van de belangrijkste infectieziektedeskundigen ter wereld. Maar nu moet hij zich staande houden onder druk van de pandemie, terwijl zijn adviezen steeds worden ondermijnd door de president, conservatieve Congresleden en media.

“Ik heb geen problemen met de president”, zei Fauci een paar maanden geleden tegen het tijdschrift The New Yorker. “Als ik hem spreek, luistert hij naar me.”
Maar dat deze directeur van het belangrijkste Amerikaanse instituut voor infectieziekten zich genoodzaakt voelt om dat te zeggen, spreekt boekdelen. Op het podium en in het publieke debat staan Fauci en Trump vaak lijnrecht tegenover elkaar.
In maart, nadat Fauci had gewaarschuwd dat Amerikanen zich veel beter moesten houden aan het advies om thuis te blijven, liet de president via Twitter weten wie in het land de baas is.

Zo gaat het al maanden. Met enige regelmaat doet Trump uitspraken die geen medisch deskundige kan onderschrijven.
Op het voorstel om onderzoek te doen naar injecties met een desinfectiemiddel als coronamedicijn kwam in april bijvoorbeeld veel weerstand.

Lees hier het artikel verder op NOS.nl..

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.