2,5 ton steun voor de Leidse journalistiek

Stadhuis LeidenJa, dat ziet er leuk uit, een dergelijke titel in het Leidse nieuws. Ja, echt 2,5 ton steun: en nog wel in euro’s wel te verstaan. De lokale media was er dan ook als de kippen bij om dit nieuws journalistiek voor het voetlicht te brengen.

Zie bijv. dit nieuws bij Unity.nu:
“VVD en CDA voelen er niets voor om 2,5 ton ter beschikking te stellen voor een Stimuleringsfonds voor journalistiek. Dit fonds is bedoeld om de kwaliteitsjournalistiek in Leiden een impuls te geven. De twee partijen vinden dat de politiek zich niet hoort te bemoeien met de media en dat door het fonds de onafhankelijkheid van de journalistiek in het geding komt. 

De Leidse wethouder Robert Strijk  heeft dit idee geëffectueerd en het is vanzelfsprekend goed om dit te doen voor de gemeentelijke verkiezingen van maart 2018. Hij kreeg de meeste in de gemeenteraad dan ook mee. Ok, een paar partijen (lees: VVD en CDA) hadden enige bedenkingen tegen dit plan (zie hierboven), maar een meerderheid blijkt toch voor dit idee te zijn. Bijna vanzelfsprekend werden er hier en daar enige haken en ogen aan die geldelijke steun gehangen. De grondleggers van dit idee zijn overigens de hoogleraren De Jong en Koetsenruijter van de Universiteit Leiden samen met Strijk in februari 2017.

Leergang Media

Aanvragen
In de toekomst kunnen freelance journalisten uit het zgn. ‘stimuleringsfonds’ een subsidie aanvragen. Deze wordt echter alleen toegekend als het gaat om ‘hoogwaardig journalistiek product’ (vraag: wie bepaalt dit?) en als er een samenwerking is met een lokaal medium. Nu werk ik al zo’n 25 jaar als freelancer voor het Leidsch Dagblad (lokaal medium), dus vraag ik me dan af of ik voor onze website subsidie aan zou kunnen vragen..

Zodra er meer bekend is (onderzoek) zal ik u melden of deze website al dan niet gesubsidieerd verder kan gaan!

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.