Drie oktober gastblog: ‘Pi-ontzet’

Het moet in een vlaag van verstandsverbijstering geweest zijn dat we eind september 2019 weer naar onze Maaison gingen, in die zin, dat dit vlak voor 3 oktober was. Als getogen Leidenaar (inderdaad, niet geboren) mis ik dit grootse feest nooit. In mijn wilde jaren begon dat op 2 oktober ’s avonds waarbij je vooral kroegen frequenteerde waar je normaal gesproken nooit kwam, en bij voorkeur in bont gezelschap. Nooit wijn, altijd bier want daar is de kater minder erg van. Als het erg gezellig werd kon daar ook heel goed een jonge borrel naast, want de zinderende stad nodigde uit tot grootse daden.

Ik was weliswaar niet zo’n die-hard dat ik het hele programma afwerkte, zoals de koraalzang om 7 uur ’s ochtends (als ik hem al meemaakte was dat in niet al te heldere staat waardoor de herinnering eraan net zo vaag is als mijn hoofd op 4 oktober) en ook de haring en wittebrood sloeg ik meestal over, geen zin om een  paar weken van tevoren urenlang in de rij te gaan staan om bonnetjes te halen.

Lees deze gastblog verder op Maaijveld.nl

Thuiswerken, maatregelen en puzzelen

Nu we zo vaak thuis zijn en alleen af-en-toe een luchtje scheppen door te wandelen naar de glasbak of papierbak, zoeken velen ook nog naar een ander tijdverdrijf. Op onze nieuwspagina kun je lezen dat er veel meer huisschakers zijn bijgekomen. Er zijn wereldwijd vele schaaksites – gratis en betaalde schaakservers – en er zijn er dagelijks nu veel meer actief geworden. Het is daarbij bijvoorbeeld mogelijk te spelen tegen iemand in Argentinië en of op de Noordpool. Het is allemaal mogelijk op zowel een computer als op een tablet of smartphone!

In het nieuwsbericht op de voorpagina kunt u onderaan het artikel een aantal linkjes vinden die aangeven waar u kunt spelen.
Ik geef ze hier nogmaals:

* lichess.com

* Online schaken

* Chess.com

* Schaken.club

* Chessclub.com

wel en nietMaatregelen
We werden afgelopen dinsdag 31 maart weer even bij gesproken door onze premier Rutte en de minister voor Volksgezondheid De Jonge m.b.t. het verlengen van de restricties voor het samenkomen tot en met 28 april a.s.. Of beter gezegd: niet samenkomen!
Kijk er nog eens goed naar – op bijgaande overzichtje van Nu.nl – en knoop het in je oren.
Alleen op die manier kunnen we (met z’n allen) dit virus verslaan.

Puzzelen
weekpuzzel 2Omdat we toch wel weer zo’n 750-1000 bezoekers per dag hebben op deze site, heeft onze redactiemedewerker onder het pseudoniem Maaijveld verzonnen om al die huis- en clubschakers een puzzeltje voor te schotelen.
Op die manier kom op de hoogte van de schaakbeginselen en heb je ook nog enige schaaktraining. Je steekt er als beginner veel van op en als een (club)schaker moet je in feite op de hoogte zijn van deze openingsgrappen en grollen.
Het is een weekpuzzel en je kunt – indien gewenst – onze redactie een oplossing mailen.
Veel puzzelplezier gewenst.