Jorden van Foreest in de eregalerij van Wijk aan Zee

SOS artikelIn deze moeilijke coronaperiode is alle sport bijna net zo onveilig en onmogelijk als op bezoek gaan bij je dierbaren. En dan is het toch wel opmerkelijk en tevens uniek dat er topsport schaken mogelijk is.
De Masters in het ‘Wimbledon of Chess’ van het 83ste Tata Steel Chess Tournament spelen dit keer in een hiervoor speciaal geprepareerde accommodatie in sporthal De Moriaan in Wijk aan Zee (zie verder in dit artikel een foto). De spelers (14 grootmeesters uit de wereldtop) spelen hierdoor coronaproof.

Eregalerij vlnr nummers 2 – 1 – 3: Giri – Van Foreest en Esipenko.

Jorden van Foreest in de eregalerij van Wijk aan Zee
(1 febr.) Na 36 jaar – Hoogovens toernooi 1985 – is er na Jan Timman weer een Nederlandse winnaar in het jaarlijkse Tata Steel Chess Tournament. Afgelopen zondag was er een snelschaakbarrage nodig om een winnaar aan te kunnen wijzen, want zowel Anish Giri als Jorden van Foreest hadden na 13 speelronden 8½ punten gescoord.

Giri die in het slotweekeinde zowel op zaterdag als op zondag zijn voordelige stellingen niet wist te verzilveren kreeg uiteindelijk een in uitstekende vorm stekende Van Foreest naast zich aan kop. De eerste twee snelschaak barragepartijtjes eindigden onbeslist, waarna een ‘armageddon’ snelschaak partij toen de beslissing moest brengen. Giri ging – opnieuw in een gewonnen positie – flink balende door zijn tijd heen en verloor. Van Foreest vervulde daarmee zijn jongensdroom als winnaar van dit traditionele schaaktoernooi van de wereldtop.
Zie hier enkele nieuwsberichten:
– Dimitri Reinderman: Als Giri zijn totaal gewonnen partijen..
– Dimitri Reinderman: Het wonder geschiedt

(Foto’s Tata: copyright © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021)

Hup Holland hup boven..
(30 jan.) Jarenlang gebruikt in allerlei sporten: hup Holland hup! Nu in deze sportarme periode gaat de tekst (of liedje zo u wilt) op voor de Nederlandse schakers in het Tata Steel Chess Tournament. Met vandaag en morgen nog een speelronde te gaan gaat Anish Giri aan de leiding en staat Jorden van Foreest op een gedeelde tweede positie. Samen met Fabiano Caruana zijn onze landgenoten als enige nog ongeslagen, een ongekende luxe. Het is lang geleden dat er een Nederlander (Jan Timman?) dit toernooi alleen wist te winnen. Ok, Giri eindigde in 2018 al eens samen met Carlsen op een gedeelde eerste plek, maar verloor de snelschaak potjes..

Laten we hopen dat er dit weekeinde in deze spannende slotfase – met enkele tienduizenden kijkers op onder meer Chessbomb.com – een landgenoot het evenement op zijn naam weet te schrijven. En dat zou zomaar eens een Hagenaar of een Groninger kunnen zijn?!

(Foto’s Tata: copyright © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 en Tata Chess op Twitter)

Spannende slotfase in Wijk aan Zee
( 27 jan.) Met vandaag nog een ronde (10) voor de derde rustdag op donderdag 28 januari voor de boeg, is het ongemeen spannend aan kop van de ranglijst. Onze landgenoten Anish Giri en Jorden van Foreest zijn bovenin terug te vinden. Samen met Giri gaan toppers Fabiano Caruana en het jonge schaaktalent Alireza Firouzja met 6 punten (9) aan de leiding. Magnus Carlsen (wereldkampioen) boekte weer eens partijwinst en volgt het trio nu op een vol punt met nog vier ronden te gaan.

Vandaag voor beiden de cruciale partij van Caruana vs Carlsen zal enig uitsluitsel geven omtrent de slotfase in het komende weekeinde. Echter ook de ‘buigen of barsten’ partij tussen Grandelius vs Firouzja lijkt me een lust voor het oog (online).

Nederlanders verrassend aan kop.. (24 jan.)
Als we naar de stand kijken – halverwege het evenement – zien we beide Nederlandse deelnemers aan de Masters verrassend op de plaatsen 1 en 2! Onze nationale trots Jorden van Foreest en Anish Giri verzamelden 4½ punt (7) en gaan mede aan de leiding met de Amerikaan Fabiano Caruana en het 17-jarige  ‘wonderkind’ uit Iran: Alireza Firouzja.
Beide Hollanders wonnen hun partij in de zevende ronde en mogen op zondag in de achtste ronde flink aan de bak. Van Foreest krijgt met zwart op zondagmiddag de nummer vijf van de wereld Maxime Vachier-Lagrave te bekampen en Giri moet zijn koppositie eveneens met de zwarte stukken zien te verdedigen tegen z’n mede koploper Caruana.

Maandag 25 januari is de tweede rustdag in het toernooi.

Goed rusten en verder met de strijd (21 jan.) 
(21 jan.) Na vier dagen werken is er veelal een rustpuntje ingelast voor de veertien grootmeesters. Echter ook voor de organisatie. Een ieder kiest dan vaak voor een frisse wandeling langs de kust.
Er zijn vijf spelers met een score van 2½ punt: Carlsen, Caruana, Giri, Harikrishna en Grandelius. In de ronde van vandaag zit Giri vs Harikrishna, dus die stand kan gaan wijzigen na vandaag. Tussen alle plannen van de lockdown en de dreigende avondklok (we hopen dat de spelers dit ook weten na een lange partij).

Droomstart voor Nils Grandelius (18 jan.)
(18 jan.) Na het openingsweekeinde is er nog één grootmeester met een 100% score van 2 punten: Nils Grandelius uit Zweden (zie foto). Ok toegegeven, hij werd een beetje geholpen door z’n tegenstanders, maar toch een fraaie start. De beoogde titelkandidaten zijn de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen (zie foto rechts met verplicht mondkapje buiten het bord), Fabiano Caruana (USA) en Anish Giri (Ned) en zij volgen de Zweed kort met 1½ punt. Mijn tip is dat deze laatste drie – als alle rookwolken zijn opgetrokken – tevens de nummers 1, 2 en 3 zullen zijn op 31 januari.
Enkele leestips naast de off. toernooisite:
* Remise schakers Van Foreest en Giri op Tata Steel Chess
* Tata Steel Chess in coronatijd: veertien grootmeesters, dat is alles.

(Foto’s Tata: copyright © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 en Tata Chess op Twitter)

83e Tata Steel Chess 2021 gaat toch van start (15 jan)
De lockdown duurt tot minstens 9 februari en de verwachting is dat dit nog langer zal gaan duren.
Het jaarlijkse traditionele evenement is voor het eerst zonder zo’n 2000 deelnemende amateurs uit binnen- en buitenland.
Zie ook ons eerdere nieuwsbericht.
Na de loting op vrijdag 15 januari volgt de eerste ronde op zaterdag 16 januari en zijn er gedurende de komende weken drie rustdagen (20-25-28 januari). De slotronde is op zondag 31 januari. We zullen in deze periode – waar mogelijk – op de SOS-site een update plaatsen en u bijpraten over dit evenement. Door (ook) op bovenstaande banner te klikken kunt u de partijen (vanaf vandaag de 16e) live bekijken en volgen, telkens vanaf 14:00 uur en op de slotdag vanaf 13:00 uur.

(Foto’s Tata: copyright © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 en Twitter)

Indeling Masters:
Deelnemers Masters

Tata Steel Chess Nieuws:
Dit jaar – naast de absolute wereldtop – tevens vier debutanten in de Tata Steel Masters; Andrey Esipenko, David Anton Guijarro, Nils Grandelius en Aryan Tari. Ze hebben allemaal al wel eerder deelgenomen aan de B-groep van het Tata Steel Chess Tournament.

(Red)

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.