LSG’er Casper Schoppen verovert zilver in EK online

sos analysefotoAfgelopen weekeinde (18-20 september) nam de kersverse LSG grootmeester Casper Schoppen – namens ons land – deel aan het Online Europees jeugdkampioenschap voor 18 jarigen. Dit werd gefaciliteerd door Tornelo.com (timemanagement voor arbiters) i.s.m. de European Chess Union (ECU ). Er werden negen ronden gespeeld – elke dag drie ronden – met een rapid speeltempo van 25 minuten per persoon en een extra van 5 seconden per zet.

De 18-jarige Casper Schoppen behaalde dit jaar zijn grootmeestertitel en speelt al sinds 2016 (toen nog slechts 14 jaar) in het team van LSG IntelliMagic. De Leidse ploeg is nog altijd houder van de landstitel (in 2018 en in 2019), want door de coronacrisis werd de competitie van het seizoen 2020 halverwege afgebroken. Op bijgaande SOS-foto (rechts) is Schoppen met zijn team een competitiepartij aan het bekijken/analyseren.

In dit kampioenschap tot 18 jaar nam ook een sterke Russische concurrent voor de eindzege deel. Nadat de nummers 1 en 2 op rating; de Rus GM Andrey Esipenko en GM Schoppen, elkaar in de vijfde ronde op remise hielden – was het zaak om die resterende vier ronden ook te winnen. Dat lukte Schoppen afgelopen zondag helaas niet, want hij verloor van FIDE-meester Vignir Stefansson uit IJsland. Schoppen zou uiteindelijk met 7 punten op een gedeelde tweede plaats eindigen (op tie-break tweede). De Rus werd eerste met 8 punten.

Nadat de LSG’er vorig jaar de Open NK titel veroverde en in februari jl. het Leidse Noteboom weekendtoernooi op zijn naam schreef, toonde hij aan over grootmeesterrijke kwaliteiten te beschikken. Met voldoende rating en normen op zijn naam werd hem die GM titel dan onlangs op het recente FIDE congres van de Wereldschaakbond toegekend.

Controles
Omdat alles online werd gespeeld moest er een goede controle plaatsvinden. Alle spelers strijden vanuit goedgekeurde toernooizalen per land. De toernooizalen werden geselecteerd en geïnstalleerd door de federaties/bonden en lokale organisatoren.

Elke nationale federatie mocht maximaal drie locaties in drie verschillende steden selecteren en werden vooraf goedgekeurd door de Europese schaakunie. De locaties werden met een camera bewaakt en waren verbonden met de pc / laptop van de lokale arbiters en het centrale arbitragepanel. De speellocaties werden gevolgd door lokale erkende FIDE-arbiters die in de Engelse taal kunnen communiceren. In de speelhal was geen enkel elektronisch apparaat toegestaan, behalve de pc / laptop van de speler.
Spelers moesten Zoom software voor ‘Meetings’ downloaden en installeren.

De schaakwereld heeft met de online wedstrijd- en partijmogelijkheden in ieder geval een goed alternatief gevonden.

(Bron: ECF)

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.