Patstelling dreigt voor nieuw Leids denksportcentrum bij De Vliet

Het clubgebouw van postduivenvereniging De Blauwkras, aan de rand van sportpark De Vliet, moet het nieuwe Leidse denksportcentrum worden. Sportwethouder Paul Dirkse (D66) vreest echter dat het nog wel even kan duren voor het zover is, want de eisen van de denksporters en de voorwaarden van de gemeente conflicteren op een aantal punten.
“Er ontstaan onder meer problemen met bomen en parkeren’’, voorziet de wethouder.

Het denksportcentrum is nu nog gevestigd aan de Robijnstraat in het Morskwartier. Daar doen sinds eind vorige eeuw acht verenigingen met bij elkaar circa 500 leden aan schaken, dammen, bridge en go. De acht clubs hebben ook een overkoepelend bestuur en dat verkocht bijna drie jaar geleden het verouderde pand aan een lokale projectontwikkelaar.

“Vanaf dat moment begon een zoektocht naar een nieuwe locatie’’, aldus bestuurslid Raoul van Ketel. ,,Er zijn wel vijftig plekken bekeken, en die waren meestal ongeschikt of te duur. We hoeven echt niet naar de binnenstad, maar we willen ook geen plek waar we in het weekeinde moeten uitwijken omdat er een trouwerij wordt gehouden, of zoiets. En een denksportcentrum langs een straat met veel verkeer, is ook niet handig.’’
De verenigingen mochten in hun oude onderkomen blijven omdat bouwplannen aan de Robijnstraat niet opschoten, maar het einde van het verblijf nadert. Bijna drie jaar duurt nu de futiele zoektocht, totdat het denksportbestuur een tip van de gemeente kreeg; het clubgebouwtje schuin tegenover de ingang van zwembad De Vliet is beschikbaar.

Rustig gelegen op de grens van het woonwijkje rond de oranje Vlietpoorttoren en sportpark De Vliet. Het pand is eigenlijk iets te klein, maar daar wist Dirkse wel raad mee. “Zet er maar een verdieping op’’, gaf hij als tweede tip mee.
Dat willen de denksporters dan weer niet. Ze beogen een gelijkvloerse ruimte, onder meer omdat veel leden op gevorderde leeftijd zijn. Dus willen ze op de begane grond uitbreiden en dat gaat ten koste van vijf bomen. Plus dat er wat parkeergelegenheid nodig is voor gasten bij toernooien en wedstrijden in het denksportcomplex.

De gemeenteraad is in zijn huidige samenstelling bepaald niet happig op parkeerplaatsen aanleggen en bomen kappen of verplanten. Daarom is het nog volstrekt onduidelijk, als Van Ketel later dit jaar de plannen in detail ontvouwt, of de raad daarmee instemt.
Van Ketel is positief gestemd: “Een stad als Leiden kan toch niet zonder een denksportcentrum.’’

(Bron en Foto: Loman Leefmans – mediahuis Leidsch Dagblad)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.