Snookerlegende The Rocket: ‘Ze zijn eigenlijk halve amateurs’

Meervoudig wereldkampioen de 44-jarige Ronnie O’Sullivan (The Rocket) had onlangs in een interview weinig op met de nieuwe generatie van snookerspelers. Op het huidige WK Sheffield (31 juli t/m 16 augustus) toonde de Engelsman een wisselvallig niveau, maar wist hij zijn zesde WK-titel te pakken door de finale te winnen met de overduidelijke cijfers van 18-8. Verderop in dit artikel meer.

Het WK snooker vindt dit jaar iets later dan normaal plaats (normaal april-mei), vanwege de corona perikelen.
De ‘snookerlegende’ zit al 25 jaar bij de absolute wereldtop en haalde hard uit naar de talenten van nu. O’Sullivan degradeerde de huidige snookertalenten: ‘Ik blijf zelfs in de top 50 zonder arm en been’.

Halve amateurs
O’Sullivan in een tv-interview bij de BBC. “Als je kijkt wat er nu aan spelers doorkomt… Tja, ze zijn eigenlijk helemaal niet goed. Ze zijn eigenlijk halve amateurs. Nee… ze zijn niet eens amateurs. De jonge spelers zijn zó slecht… zelfs als bij mij een arm en een been zouden moeten geamputeerd, houden ze me nog niet uit de top 50. Snap je?” Waarna de verslaggever zegt: “Zo erg is het toch niet.” O’Sullivan: “Nou, eigenlijk wel.

Snelheidsrecord
O’Sullivan deed tijdens dit WK zijn bijnaam ‘The Rocket’ weer eens eer aan. Op dit WK begon hij het toernooi met de snelste zege ooit. In slechts 1 uur en 48 minuten was de Engelsman in de eerste ronde klaar met de Thai Thepchaiya Un-Nooh. Hij ‘gunde’ zijn tegenstander één frame: 10-1.

‘Embarrassed’
Ronnie O’Sullivan zegt dat zijn prestatie “beschamend” was toen hij de halve finale van het Wereldkampioenschap bereikte met een 13-10 overwinning op Mark Williams.
O”Sullivan: “Als de witte speelbal meer dan een meter verwijderd was van de volgende bal, ging het niet naar binnen“, zei O’Sullivan. “Als ik een goede keu-actie had, zou ik kunnen spelen, maar het was gênant. Het was alsof ik de US Open binnenging met slechts een drie-ijzer in m’n tas. Het maakt het leven zoveel moeilijker, maar ik vond een manier en slaagde erin om tussen de ballen iets te creëren. Het was óf heel goed óf heel slecht.

Vijf keer kampioen O’Sullivan’s laatste optreden in een Crucible-finale was zijn 18-14 nederlaag tegen Selby zes jaar geleden en hij zegt dat hij niet veel hoop heeft om dat verlies te wreken. “Ik heb geen consistentie en dat heb ik al zes of zeven jaar niet gehad, vandaar dat ik het hier niet goed heb gedaan,” voegde O’Sullivan eraan toe.

Actueel: wereldkampioen O’Sullivan
Bij de laatste acht werkte hij eerst een 2-6 achterstand weg tegen Mark Williams en won uiteindelijk met 13-10. Hij plaatste zich daardoor – sinds 2014 – weer eens voor de WK halve finale en kwam daarin uit tegen Mark Selby (beiden finalist in 2014).
In een zinderend slot – in beide halve finales – boekten zowel Kyron Wilson en O’Sullivan beiden uiteindelijk een nipte zege (17-16) en plaatsten zich daarmee voor de eindstrijd. O’Sullivan deed dit met drie framewinsten op rij vanaf een 16-14 achterstand!

In de finale liet  hij zien waarom hij reeds vijf keer eerder een WK titel behaalde. In een soort eenrichtingsverkeer liet hij het jonge snookertalent Kyron Wilson zien, hoe effectief snookerspel eruit ziet. Op bijgaande foto kunt u zien hoe Wilson naar ‘de hemel’ keek en zich afvroeg waarom hij tegen een ontketende speler moest spelen.

Op een vraag van de TV-journalist hoe O’Sullivan dit WK het spelen zonder publiek heeft beleefd antwoordde hij: “Ik heb dit keer geen afleidingen gehad met goed bedoelde aanmoedigingen vanuit het publiek, waardoor ik me beter concentreren kon op m’n spel.” De journalist gaf hem toen de tip om volgend jaar gewoon alle zitplaatsen op te kopen, want met zijn check van een half miljoen kon hij dat zich wel veroorloven.
O’Sullivan bezit inmiddels bijna alle WK-records, echter Stephen Hendry boekte ooit zeven WK-titels, dus dat record moet hij dan volgend jaar proberen te evenaren. De legende vertelde dat hij van plan is nog zo’n vijf jaar door te gaan met snookerspel aan de top.

Finale Kyron Wilson, (Eng nr. 8)  Ronnie O’Sullivan, (Eng nr. 6)  18
De winnaar ontving 500.000 Engelse Ponden (553.000 euro) en de verliezer 200.000 pond (221.000 euro).

(Bronnen: FlashcoreBBC – AD Sport – Mediahuis LD- NOS teletekst)
(Foto: SOS Eurosport TV)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.