Sportverenigingen gaan virtueel bij Leidens Ontzet

De aloude ‘3 October Vereeniging‘ roept Leidse verenigingen op zich dit jaar te presenteren in een ’virtuele Taptoe’. In juli maakte die Vereeniging bekend dat er dit keer bedacht is – met als oorzaak de coronacrisis – het traditionele presenteren van de clubs in een 2 oktober optocht (beter bekend als de taptoe) virtueel te gaan houden.

Onder meer in het Leidsch Dagblad van deze maand maakte die Vereeniging bekend dat ze die oude traditie toch graag willen behouden en denkt een ’moderne manier’ te hebben gevonden om dat te kunnen doen. Het bestuur nodigt dan ook de Leidse verenigingen uit zichzelf digitaal te presenteren.
Daarin kunnen ze laten zien welk evenement de Leidenaars als gevolg van de ’lockdown’ hebben gemist en hoe ze zich voorbereiden op het komende seizoen.

De 3 October Vereeniging gaat de verenigingen begeleiden met de opnames, en de filmpjes samenvoegen tot één feestelijke, digitale Taptoe. Deelnemers wordt gevraagd om het traditionele ’Lint van Licht’ dat zo essentieel is voor de Taptoe in het filmidee te verwerken. Deze ’digitale Taptoe’ is – als het aan de 3 October Vereeniging ligt – een eenmalige gebeurtenis. De film wordt opgenomen in de Leidse archieven waarnaar, zo zegt voorzitter Guido Marchena van de commissie Optocht & Taptoe, ’nog lang en veel teruggekeken kan worden’.

(Bron: Wilfried Simons Leidsch Dagblad – Sleutelstad – Omroep West – Nu.nl)
(Foto: burgemeester Henry Lenferink op 3october.nl)

Aangepaste viering Leidens Ontzet 2020

Samen met de gemeente Leiden en Koninklijke Horeca Nederland heeft de Vereeniging besloten de festiviteiten dit jaar in de binnenstad aan te passen. Aanleiding zijn de coronamaatregelen die voorlopig nog van kracht zullen blijven. Dit betekent concreet dat zowel de traditionele kermis als de nostalgische kermis dit jaar niet worden gehouden. Ook zullen er dit jaar geen pontons in het water van de Nieuwe Rijn worden geplaatst.

Dat betekent niet dat Leidens Ontzet dit jaar ongemerkt voorbij zal gaan. “We werken hard aan een alternatieve programmering. Naast kleinschalige activiteiten op de Garenmarkt en bij De Waag zijn we bezig met een online programma. De viering zal dit jaar anders zijn dan andere jaren, maar we doen er alles aan om de tradities en het 3 October-gevoel zoveel mogelijk in ere te houden”, aldus Rik Kamps, voorzitter 3 October Vereeniging.

Stapsgewijs zal meer bekend gemaakt worden over het programma van de 3 October Vereeniging rond Leidens Ontzet.
Zie de website 3october.nl

(Red).

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.