Sportakkoord moet aanzetten tot sporten en bewegen

Een sportakkoord is altijd mooi; want er zit het woord akkoord in. Maar moet dit dan altijd over meer bewegen gaan? Jazeker!
Een fit lichaam heeft normaal gesproken ook een gezonde geest (nodig) en dat is dan weer goed voor de niet bewegende spel of sporten. Sinds 2013 is er op deze website al veel over geschreven: ‘spel wordt pas een sport als er competitie bij komt’.
Zie/lees een blog uit 2017 waarin jullie redacteur vertelde waarom iets een spel is of een sport. Het bewegend sporten voor bijv. denksporters is eveneens noodzakelijk, want urenlang achter een bordspel kunnen zitten, vereist een goede conditie van zowel de geest als het lijf.
Hieronder een recent artikel uit het Leidsch Dagblad (van Loman Leefmans) m.b.t. het sportakkoord door de Leidse wethouder Paul Dirkse.

Sportakkoord moet meer Leidenaars aanzetten tot sporten en bewegen
Zoveel mogelijk Leidenaars, zoveel mogelijk aan het sporten en bewegen krijgen. Dat is het doel van het Sportakkoord waar veel instanties en organisaties hun handtekening onder hebben gezet. ,”We zetten bijvoorbeeld topsporters in om anderen te inspireren. Dat werkt’’, aldus wethouder Paul Dirkse (D66).

Het Sportakkoord is een landelijk project dat nu een aparte Leidse variant heeft gekregen. Mijke Sluis is als zogeheten sportformateur aangewezen voor de uitvoering. Daar doen niet alleen de gemeente en de lokale sportclubs aan mee, maar ook scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Het ’akkoord’ houdt onder meer in dat sportclubs inniger gaan samenwerken, dat doelgroepen die weinig aan sport doen worden aangespoord meer te bewegen en dat trainers en coaches niet alleen op sportaccommodaties aan de slag gaan, maar ook op speelplaatsjes en -veldjes in de wijken.

Een uitleenbank met sport hulpmiddelen voor gehandicapten en duurzaamheidsscans voor sportverenigingen’’, zijn nog twee voorbeelden die Dirkse te binnen schieten. Voor het Sportakkoord heeft Leiden 180.000 euro van het ministerie van VWS ontvangen.
Inmiddels is ook de website sportstadleiden.nl in het leven geroepen.

(Bron: Leidsch Dagblad.nl)
(Foto: Gemeente Leiden)

Vanuit het sportakkoord LSF:

Meer Leidenaren een leven lang laten genieten van sport en bewegen. Dit is het hoofddoel van het sportakkoord Leiden. Sportverenigingen, andere sport- en beweegaanbieders, maatschappelijke organisaties, onderwijs, bedrijven en gemeente bundelen samen de krachten om dit doel te bereiken.

Vier ambities
In het Leids sportakkoord, dat een vertaling is van het Nationaal Sportakkoord, staan vier ambities centraal: 1. Sport en bewegen voor iedereen; 2. Vitale sportaanbieders; 3. Duurzame sportinfrastructuur; 4. Topsport die inspireert.

Co-productie
Het sportakkoord is een co-productie van sportverenigingen, maatschappelijke organisaties, onderwijs, bedrijfsleven en gemeente, onder begeleiding van sportformateur Mijke Sluis. Zij gaat, met alle betrokkenen, ook de komende tijd een impuls geven aan de uitvoering van het sportakkoord.

(Bron: LSF Nieuwsbrief)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.