Jan Verhaas volgt herstart snooker vanuit huis: ‘Blij dat ik er nog niet bij ben’

AD interview: Jan Verhaas is vermaard scheidsrechter in het snooker, de eerste sport die in Engeland alweer gestart is. Alleen nog niet voor de 53-jarige Nederlander, hij hoopt er volgende maand op het WK weer bij te zijn.

Snooker is terug in Engeland, wat betekent dat voor u?
,,Voor mij op dit moment nog niets, bij dit toernooi (Championship League, red.) zijn andere scheidsrechters actief. Ik wacht af of het WK eind juli in Sheffield doorgaat en of ik daar straks zonder problemen naartoe kan reizen.”

Voor u staat er dus ook al heel wat op het spel in Milton Keynes.
,,Inderdaad, ik zit nu drie maanden thuis en wil graag weer aan het werk. Het moet alleen wel kunnen allemaal. Zo ben ik benieuwd hoe het gaat met social distancing.”

Los van dat iedereen op corona getest wordt, wat is er anders dan anders bij de herstart?
,,Iedereen die er moet spelen of werken, wordt 24 uur voor hij moet beginnen getest en gaat daarna op zijn hotelkamer in quarantaine. Dat is allemaal in de venue waar ook gespeeld wordt. Pakt de test goed uit, dan mag je je vrij bewegen in het gebouw. Eigenlijk zitten die jongens in quarantaine tot ze zijn uitgeschakeld of het toernooi klaar is. Iedereen gebruikt ook zijn eigen hulpstukken en voor wedstrijden wordt alles grondig schoongemaakt. Het is echt heel professioneel. De rol van de scheidsrechter is eigenlijk niet anders.”

Wat is bij snooker de impact dat er geen publiek bij is? Het is toch altijd doodstil in de zaal?
,,Snooker is echt een kijksport en zoals in elke sport doe je het liever voor publiek. Het is niet anders. Het wordt ook goed in beeld gebracht. Lege stoelen zie je niet. Verlichting is heel belangrijk, de tafels zet je niet zomaar buiten. Er is nu alleen geen applaus als er goede ballen worden gespeeld of commotie is om een bepaalde beslissing van de scheidsrechter.”

Komen uw collega’s even goed weg. Waarom kan snooker eigenlijk als één van de eerste sporten weer beginnen?

Lees hier verder ..

(tekst en foto AD.nl)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.