Lisa Scholtens steelt ‘blind’ de Fitter Brein online damshow

Vanuit haar ouderlijk huis in Slagharen was Lisa Scholtens zaterdag 23 mei jl. de grote ster van het Fitter Brein online damevent, waarmee het gelijknamige maatschappelijk stimuleringsproject van gezondheidskoepel Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) zich aan een breed publiek presenteerde.

De 15-jarige vwo-scholiere stond in een drieënhalfuur durend duel met drie hevig tegenspartelende opponenten alleen haar vroegere trainer Gerard Bruins remise toe, sloeg haar notatieboekje dicht en nam met een voldane glimlach de felicitaties van het in groten getale opgekomen internetpubliek in ontvangst.
(Foto van Lisa via webcam op twitch.tv/fitterbrein)

Grootmeester Wouter Sipma ontving in zijn sfeervol ingerichte studio diverse gasten vanuit het Fitter Brein project, dat komende jaren wordt uitgerold in de noordelijke regio. Men poogt het ietwat stoffige imago van het eeuwenoude spel op te poetsen met een keur aan activiteiten voor scholen, buurtcentra, bedrijven, sportclubs en zorginstellingen.

Volgens HANNN-directeur Daan Bultje staat het laagdrempelige bordspel symbool voor een relatief onderbelicht aspect van een gezonde leefstijl. ,,Iedereen weet dat bewegen, goed voedsel en schone lucht de gezondheid ten goede komen. Dat geldt echter ook voor de mentale stimulans die van creatieve uitingen als muziek, kunst en het beoefenen van een denkspel als dammen uitgaat. Ook de sociale interactie spreekt me aan. Als kleinkind een potje dammen met oma of opa, dat kan niet verkeerd zijn.“

Fitter Brein
Sinds vorig najaar fungeert het centrum voor ambulante hulpverlening en beschermd wonen Martinizorg uit Groningen als proeftuin voor Fitter Brein. Het heeft al geresulteerd in een door animator Ester Koens wekelijkse belegde DamDonderdag op de locatie aan de Merelstraat, waarbij bewoners en omwonenden een potje kunnen dammen en uitleg over de basisprincipes krijgen. Martinizorg directeur en aanstaand Provinciale Staten lid Mohn Baldew wil het damspel structureel inzetten. ,,Het spel is op maat gesneden voor onze cliënten. Het heeft een lage instap, bevordert de sociale interactie met de omgeving en biedt tegelijk een prachtige mentale uitdaging op ieders eigen niveau.”

Lees hier verder..
(Dagblad van het Noorden, Bert Dollekamp)

Bekijk de hele uitzending of gedeeltes terug: klik hier.

.

 

 

 

 

 

 

&&&

Fitter Brein online damevent aanstaande zaterdag 23 mei (1 mei)

Op zaterdag 23 mei vindt om 19.00 uur het eerste grote Fitter Brein online damevent plaats.

Het event is voor iedereen, de activiteiten zijn gratis en er wordt blind gedamd door de 15-jarige drievoudig Nederlands damkampioene Lisa Scholtens (foto: jeugddammen.nl). Het is de eerste keer dat het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) een online damevent organiseert.

Ook (blind)dammer Lisa heeft er zin in. Ze hoopt een breed publiek te trekken voor het Fitter Brein Event.
Dit is de eerste keer dat ik voor een groot online publiek blind dam. Het wordt een lange zit van zo’n drie uur. De oefensessies verliepen met ups en downs. Mijn laatste simultaan was op maandagavond tegen drie sterke jeugdspelers. Toen had ik de hele dag school gehad en was ik al best moe. Maar ik vind het hartstikke leuk. Ik hou wel van een uitdaging’.

Aanmelden is gemakkelijk en gratis
Doe zaterdag 23 mei mee met het Fitter Brein Online Damevent. Het duurt van 19:00 tot 22:00.
De wedstrijden vinden plaats op het online damplatform lidraughts.org, Facebook, Instagram en YouTube.
Voor alle informatie en je aanmelding ga je naar: www.fitterbrein.nl

(Bron: Eemskrant.nl – KNDB.nl)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.