Golfbaan van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat volgeboekt

De golfbaan in Noordwijk is van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat volgeboekt op heropeningsdag: ’Er was veel onbegrip toen de banen dicht moesten, veel mensen vonden het ronduit belachelijk’.
De stevige wind namen ze voor lief: duizenden golfers kwamen maandag in actie om een balletje te slaan. En genoten daarvan. ,,Heerlijk om eindelijk weer op de baan te kunnen staan’’, glundert het Voorschotense toptalent Mayka Hoogeboom (foto Slamstox), nadat ze voor het eerst in twee maanden tijd weer wat heeft kunnen trainen op de driving range van Golf Centrum Noordwijk.

Het is even geleden, maar de parkeerplaats van de bescheiden negen holes-baan aan de Van Berckelweg staat deze maandagmiddag weer vol met auto’s van leden. Dat die gehunkerd hebben naar de heropening van hun geliefde club bleek wel. ,,Gisteravond hadden we heel wat bezoekers op onze website, waarop je al een plekje kon reserveren’’, vertelt de jongeman die de receptie beheert. ,,En de telefoon stond de hele ochtend roodgloeiend. Ik had nog niet opgehangen of hij ging alweer.’’

Onbegrip
Niet met de elleboog maar met een ’boks’ met de schoenen verwelkomt Marc Mengers, de trotse eigenaar van de golfclub, zijn gasten. ,,Er was veel onbegrip toen de banen op 16 maart dicht moesten. Veel mensen vonden het ronduit belachelijk, want als je ergens makkelijk kunt voldoen aan de richtlijnen van het RIVM is het op de golfbaan wel. Wij moesten dicht, terwijl hier langs de Leidse Vaart de hardlopers en wielrenners nog net niet over elkaar heen tuimelden. Maar ik had er wel begrip voor hoor. Het land verkeerde in een noodsituatie en dan worden er harde maatregelen gevraagd. Dan is maatwerk in de sport even geen prioriteit en gaat het bovendien ook om een stukje solidariteit. Nu er langzaamaan weer wat ruimte voor versoepeling is, wordt er gekeken naar wat wel en wat niet kan. We waren met z’n allen heel opgelucht en blij toen premier Rutte woensdag kenbaar maakte dat de tennis- en golfbanen weer open mogen.’’

Maatregelen
Restricties zijn er nog wel. De Nederlandse Golf Federatie heeft een protocol opgesteld dat strikt dient te worden nageleefd en vanuit Sportloket Noordwijk zijn aanvullende eisen gesteld. Bovendien heeft ook de club zelf extra maatregelen getroffen. Mengers: ,,Uiteraard is de horeca nog dicht, je kunt alleen een kopje koffie of thee en een broodje kaas afhalen. Ook worden golfers verzocht thuis naar het toilet te gaan. Bovendien starten we normaal om de zes minuten, maar zit er nu acht minuten tussen twee shifts, zodat er wat meer ruimte is op de baan. Voorlopig kun je ook maar één keer per week reserveren. We willen natuurlijk iedereen in de gelegenheid stellen om een rondje te maken.’’

Bij hole één staan drie mannen op leeftijd te popelen. ,,Nog drie minuten, dan mogen we’’, vertelt één van hen, terwijl hij op de de tee – zoals de afslagplaats in het golfen heet – zijn swing alvast ’droog’ oefent. ,,Het mag dan even geleden zijn, het voelt nog soepeltjes hoor. Golfen is als fietsen: je verleert het niet.’’

(Lees verder .. bij Robert Toret op Leidsch Dagblad.nl)

(Foto: golf.nl)

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.