Wat te doen met de zomervakantie?

Wat te doen met de zomervakantie? Regels verschillen per land, geen garantie op vakantie. De zomervakantie komt eraan. In ’normale’ jaren is in veel gezinnen het aftellen al begonnen. Maar waar kun je nu nog heen? Zit een vliegreis er nog in? En wie niet op reis durft vanwege de coronadreiging, kan die dan zonder kosten annuleren? De coronaregels en reisvoorwaarden zijn niet voor iedereen even duidelijk.

Waar kan ik het beste heen op vakantie als ik niet in Nederland wil blijven?
Frank Oostdam van reiskoepel ANVR verwacht dat landen in eerste instantie alleen de grenzen voor buurlanden openen. „Belangrijk is welk openingsprotocol de Europese Commissie medio mei voorstelt om het toerisme weer enigszins op poten te krijgen. We zien verder goede ontwikkelingen op bijvoorbeeld de Griekse en Canarische eilanden en in Portugal, maar het zal wel kleinschalig zijn. Ook landen als Turkije, Frankrijk en Italië werken deze zomer aan een comeback. Iedere regering bepaalt de eigen restricties.”

Moeten we mondkapjes gaan dragen in het vliegtuig – zoals de KLM al verplicht stelt -, de bus of de trein?

Volgens Oostdam is het onmogelijk om in het collectieve vervoer anderhalve meter afstand te houden „Dat kan niet in het vliegtuig, omdat de ticketprijs te hoog zou worden, maar het is ook moeilijk in de bus en de trein. Daarom moeten er tijdens de reis andere beschermende maatregelen zijn, zoals het gebruik van mondkapjes, het testen van toeristen en eventueel een gezondheidspaspoort. In vakantieresorts, bungalowparken en op campings is het beter te doen om voldoende afstand te houden door te werken met een lagere bezetting, het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes te beperken en te zorgen voor een veilige doorstroming van gasten.”

Als ik ga boeken voor de zomervakantie met een annuleringsverzekering, krijg ik dan mijn geld terug als de reis door corona niet doorgaat?

„Nee”, zegt directeur Erik-Jan Reuver van garantiefonds SGR. „Dat kan niet verzekerd worden, tenzij je zelf ziek bent of er is een sterfgeval in de directe familie. Je kunt de reis altijd op eigen houtje annuleren, maar dan betaal je annuleringskosten. Die kunnen oplopen van de aanbetaling tot 90 procent van de reissom, naarmate de vertrekdatum nadert. Als een ANVR-reisorganisatie de vakantie schrapt, krijg je een coronavoucher. Die is bij uitgifte tot 1 juni door ons gedekt. Ook bij een bankroet krijgt de houder dan geld terug.”

Lees verder in het Leidsch Dagblad..

(Bron: ANVR – Paul Eldering, LD)

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.