Jubilerend LSG als vanouds tegen Haarlemmers

Het jubilerende LSG IntelliMagic (125 jaar Leidsch Schaak Genootschap) heeft in de zesde competitieronde van de landelijke meesterklasse laten zien waarom het de afgelopen twee seizoenen landskampioen werd: het sterke team van Kennemer Combinatie (Haarlem) werd met 7-3 naar huis gestuurd.

We hebben al jarenlang een probleem met de Haarlemmers en we verloren dan ook vaak, maar dit keer was het als vanouds weer een goede wedstrijd van ons,” aldus speler en trainer Predrag Nikolic. “Na de openingsfase was op al onze borden te zien dat de strijd onder controle was. Het verschil werd uiteindelijk gemaakt op de lagere borden, ondanks ik zelf wat minder op dreef was.“  LSG-kopman Nikolic verloor van het grote Nederlandse schaaktalent Jorden van Foreest. Ondanks die (enige) verliespartij van de Leidse ploeg kwam de matchwinst volgens grootmeester Nikolic geen moment in gevaar.

Aan de topborden van de Kennemer Combinatie werden drie grootmeesters door LSG goed in toom gehouden. Omdat de kersverse, jonge Noteboom toernooiwinnaar Casper Schoppen bij LSG ontbrak werd grootmeester Jan Smeets weer eens opgeroepen. Dat die het schaken nog niet verleerd heeft bleek toen meervoudig landskampioen Loek van Wely genoegen moest nemen met remise. Aan het derde bord werd grootmeester Wouter Spoelman vervolgens verslagen door de in uitstekende  vorm verkerende Leidse meester Mark van der Werf (archieffoto SOS). “Ja, ik won door een trucje in de tijdnoodfase, maar het ging allemaal niet zo gemakkelijk hoor. Dit is voor mij een periode waarvan je hoopt dat die nooit voorbij gaat. De praktijk leert echter meestal anders.” Van der Werf is met vijf punten uit zes rondes – vier winstpartijen en twee remises –nog steeds ongeslagen en daarmee topscorer van het team.

Het sterke Haarlemse middenrif werd knap op remises gehouden door Edwin van Haastert, Mark Haast en Jelmer Jens. De lagere borden met winstpartijen van Jan-Willem de Jong, Arthur Pijpers, Martin Roobol en Michiel Bosman zorgden vervolgens voor het ruime verschil in de uitslag. Nikolic: “Deze moeilijke wedstrijd winnen geeft ons een goed gevoel voor het resterende programma tegen de wat lager geplaatste teams. Een eindklassering in de subtop is daardoor nog altijd mogelijk.”

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 9 maart 2020)

&&&

LSG haalt een matchpunt te weinig (3 febr)

LSG IntelliMagic kwam in de landelijke meesterklasse opnieuw niet tot matchwinst: tegen voormalig landskampioen En Passant (Bunschoten-Spakenburg) werd het  5-5.

De Leidse ploeg kwam wel telkens op voorsprong, maar het bleek niet genoeg. “Alles wat onze kant op moest vallen, ging naar de tegenstander, “ aldus de Leidse meester Mark van der Werf  (archieffoto) “en kregen we niks cadeau. Bij enkele remisepartijen hadden we meer verdiend.”

Van der Werf brak de score zelf open. Hij weigerde de vreedzame bedoelingen van zijn opponent  – een snel remiseaanbod –  en greep gedecideerd de winst.  Naast de al gememoreerde remises tegen sterke (groot)meesters, bracht de dit keer voor LSG beschikbare grootmeester Jan Smeets zijn ploeg op voorsprong (3-2). Verrassend ook een streep door de Leidse rekening was het halve punt van speler-trainer Predrag Nikolic die in een toreneindspel  terechtkwam dat theoretisch remise bleek. Jelmer Jens zette met zijn zege de Leidse equipe opnieuw op voorsprong (5-4), maar na ruim vijf speeluren moest LSG’er Mark Haast alsnog capituleren.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 3 februari 2020)

Zie ook een wedstrijdverslag van Richard Vedder op schaaksite.nl

Zie ook een verslag van Johan Hut (De Gooi- en Eemlander)

&&&

Landskampioen LSG zakt verder weg na nieuw verlies (16 dec)

Regerend landskampioen LSG IntelliMagic zat in de landelijke meesterklasse opnieuw aan de verkeerde kant van de score. In eigen huis bleek Apeldoorn nipt te sterk: 4½-5½.

Hierdoor zakt de Leidse schaakploeg naar een positie die nog maar net boven de degradatiestreep is; een plek waar LSG al jaren niet meer vertoeft. Het Leidse schaakteam hoopte voorafgaand aan het duel de zaak recht te kunnen zetten, maar daar kwam net als in de vorige competitieronden niet veel van terecht.
Op papier leek LSG niet echt problemen te hebben met de Apeldoornse ploeg – met weliswaar enkele sterke jonge deelnemers – maar desondanks greep het team opnieuw naast de winst. “We hebben kansen gehad op beide matchpunten en we verdienden er ook minimaal één, “ aldus Leidenaar Mark van der Werf, “maar we lieten teveel kansen liggen.”

Puntverlies
De wedstrijd ging lange tijd volledig gelijk op; elk puntverlies werd van beide kanten weer gecompenseerd. Jan Willem de Jong verloor van grootmeester Roeland Pruijssers (drievoudig winnaar van het Leiden Chess Tournament), wat kan gebeuren, maar Van der Werf liet een gewonnen stelling door de vingers glippen (remise). Ook de partijen van Edwin van Haastert en Jelmer Jens hadden meer verdiend dan een puntendeling. Een verliespartij van Martin Roobol werd opgevangen met partijwinst. Zo kon de Leidse kopman – op bijgaande foto grootmeester Predrag Nikolic tegen Thomas Beerdsen – pionwinst in zijn partij technisch fraai naar winst leiden. LSG-talent Casper Schoppen wist eveneens een ingewikkelde en technische partij te winnen. Daar stonden dan weer verliespartijen tegenover. Mark Haast bleef – na pionverlies – nog lang knokken voor een matchpunt, maar verloor uiteindelijk toch zijn partij en daarmee de wedstrijd.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 16 december 2019)

&&&

Titelprolongatie schakers LSG is na verlies ver weg (25 nov)

Bussum – Het schaakgenootschap uit Bussum (BSG) heeft het schaakgenootschap uit Leiden (LSG) met een 6-4 nederlaag terug naar Leiden gezonden. Hiermee kunnen de aspiraties van LSG IntelliMagic voor het prolongeren van de landstitel in de koelkast.

Playing-captain Edwin van Haastert overweegt de aanvoerdersband aan een niet-spelende teamleider over te doen: “Ik begin me echt af te vragen of ik nog als captain moet doorgaan. Toen ik onze spelers na een ontvangen remiseaanbod adviseerde om – gezien de stelling en de stand – door te spelen, gingen ze juist lang nadenken om de partij vervolgens weg te blunderen. We hebben het gewoon uit handen gegeven.”

Omdat BSG weet dat de Leidse ploeg veelal zijn opstelling door elkaar husselt, volgden zij dezelfde strategie. Zo zaten er twee grootmeesters op de middenborden en was Arthur Pijpers voor LSG aan het zevende bord aangeschoven en won. Pijpers: “Ik speelde een partij die ik flink had voorbereid en al vaker op het bord had, hoewel de computeranalyse een flinke plus gaf, moest ik wel blijven opletten”.

De wedstrijd ging tot aan de tijdcontrole nog gelijk op (2-2). Mark van der Werf had in een vooruit gespeelde partij remise gemaakt. Op het topbord had de 17-jarige Casper Schoppen geen enkel probleem met de Spaanse meester Jesús Garrido Dominguez. Schoppen: “Ik stond na negen zetten al zo goed als gewonnen.”  Predrag Nikolic kwam niet verder dan remise, maar Van Haastert bracht een vol punt binnen: “ik kreeg een halfje meer dan ik verdiende.”

Het zou de laatste score voor LSG worden, want direct na de tijdcontroles ging er van alles mis. Op het EK voor clubteams van vorige week behaalde Jan Willem de Jong nog een topscore, maar die goede vorm kon hij in deze wedstrijd niet vasthouden en hij verloor. Ook Rudy van Wessel, Jelmer Jens en Mark Haast lieten zich in een ogenschijnlijk gelijke stand van het bord drukken. Michiel Bosman (zie bijgaande foto van na de wedstrijd in de analyseruimte) gaf zijn gewonnen staande partij in één zet weg en verzuchtte: “Ja, ik blunder, kan gebeuren”.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 25 november 2019)

&&&

Offday voor schakers LSG (4 nov)

Regerend landskampioen LSG IntelliMagic leed in de tweede competitieronde van de meesterklasse een bijna traditionele nederlaag.

In eigen huis werd met verrassend grote cijfers (3-7) verloren van Charlois Europoort. Dat had de Leidse grootmeester Erik van den Doel in de gelederen. Hij won  in een vooruit gespeelde partij van LSG’er Rudy van Wessel. Van den Doel speelt namelijk momenteel met het Nederlands team in Georgië.
“Het begint inderdaad bijna een traditie te worden. Ook in enkele vorige seizoenen verloor LSG in de tweede competitieronde,” aldus speler en trainer grootmeester Predrag Nikolic.

“Er werd vandaag erg slecht gespeeld. Ik speelde zelf ook niet best en moest gezien het verloop van de wedstrijd een remiseaanbod van mijn Belgische tegenstander afslaan waarop ik de partij verloor.”

Na vier speeluren stond er een verder kansloze 1½-5½ stand op het scoreformulier. De start was met een snelle winstpartij van Mark van der Werf nog wel hoopgevend. Van der Werf: “Ik was al na 15 zetten klaar met mijn partij, maar zag de nederlaag al wel aankomen.” Naast Van der Werf boekte ook Jelmer Jens nog een winstpartij.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad maandag 4 november 2019)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.