Nikolic wint vierkamp ‘Oude meesters’ en Schoppen het Noteboomtoernooi

Leiden – Zes speelronden in een weekeinde bleek vermoeiend. Toch besloten de topborden er in de laatste ronde nog even voor te gaan zitten. Neem de LSG’ers Arthur Pijpers en Casper Schoppen.
Zij kregen een Spaans/Benoni-achtige stelling die zij naar eigen zeggen niet helemaal konden doorgronden. Wit offerde een Paard op f5, iets dat in de praktijk altijd kansen biedt. Zwart verdedigde zich echter accuraat, gaf een kwaliteit terug en zijn stukken kwamen tot leven. In tijdnood was dat te veel voor wit.
Hierdoor werd Casper Schoppen (zie foto website Harry Gielen) de alleen winnaar van de 80ste editie van het Daniel Noteboomtoernooi. Hij scoorde uiteindelijk 5½ punt uit die zes loodzware ronden: een bye en vijf partijwinsten was zijn fraaie score.


Klein drama
Met nog twee live borden aan de gang viel het systeem voor het uitzenden van de top partijen plotseling “dood”. De vele toeschouwers op het internet hebben daardoor gemist hoe Casper Schoppen in de slotfase toesloeg tegen Arthur Pijpers en daarmee de ongedeelde eerste plaats veroverde. Voor de webmaster was het een klein drama dat slechts beperkt goed gemaakt werd door het feit dat het toernooi opnieuw door een clubgenoot werd gewonnen.

De vierkamp van de oude meesters is gewonnen door Predrag Nikolić (zie foto website).
In de vijfde ronde hield hij met zwart Anatoly Karpov op remise en in de slotronde won hij met wit van Jan Timman. Daarmee bracht hij zijn score op 4,5 punt uit 6. Karpov volgde op 3,5 punt en Robert Hübner en Jan Timman op respectievelijk 2,5 en 1,5 punt.

Zie de toernooisite voor meer details en een fotorapportage van Harry Gielen.

(Red)

&&&

Karpov in Noteboom toernooi (16 febr)

Leiden – De voormalige Russische wereldkampioen Anatoli Karpov (Foto youtube.com) maakt op 68-jarige leeftijd zijn debuut in het 80e Noteboom weekendtoernooi (LSG). Hoeveel kansen krijg je als schaakamateur om samen met een wereldkampioen in een toernooi te spelen?!
Jan Timman, Robert Hubner (ook hij debuteert in het toernooi) en de meervoudig Leiden Chess winnaar Predrag Nikolic completeren de ‘Oude Meesters’ (rapid) vierkamp. Dit allemaal n.a.v. het 125 jarig jubileum van de Leidse schaakvereniging (landskampioen in 2018 en 2019).

Het open toernooi kent wederom een A, B en C groep. Een extra bye is dit jaar mogelijk, er wordt rekening gehouden met hardwerkende schakers, die geen meerdere partijen op een dag willen of kunnen spelen. Daarnaast organiseert LSG ook dit jaar het Noteboom-Light, met vierkampen volgens de aloude formule waarmee het Noteboomtoernooi ooit begon. LSG biedt senioren de gelegenheid om het Noteboom te spelen in een wat relaxtere setting: drie partijen in drie dagen. De vierkampen zijn uitsluitend toegankelijk voor senioren en die worden ingedeeld op speelsterkte. Neem gerust familie en clubgenoten mee – het toernooi biedt diverse leuke extra prijzen, naast forse hoofdprijzen per groep. Wacht niet te lang met aanmelden!

De capaciteit is niet onbeperkt omdat LSG alle deelnemers – niet alleen de Oude Meesters – comfort wil bieden. Meld je dus snel aan en vier samen met het jubilerende LSG een historisch schaakfeest.

Het toernooi vindt plaats in het Meeting & Event Center van het Fletcher Wellness Hotel Leiden, op de 5e etage in het ‘LEVEL’ gebouw (foto). Adres: Bargelaan 180, Leiden. De ingang van dit gebouw bevindt zich pal naast de uitgang van station Leiden Centraal, aan LUMC zijde. Het liftenblok naar de 5e etage bevindt zich ca. 15 meter na binnenkomst aan uw linkerhand.

Van 28 februari t/m 1 maart, in hartje Leiden. Publiek is van harte welkom, de entree is gratis.

Folkert-Jan Geertsma (Redactie).

Zie hier een ‘Masterclass’ van Karpov voor jonge spelers in het Gibraltar Chess festival van januari jl.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.